Budi dio naše mreže
Izbornik

Vođinci proslavili crkveni god

Vođinci (IKA)

Župljani u Vođincima svečano su 7. listopada proslavili Mariju, Kraljicu Svete Krunice, crkveni god. 

U župi su slavljene tri mise. Jutarnju i dječju predvodio je župnik Ante Šiško. Nakon tih misa bio je blagoslov majki, trudnica i žena koje mole za dar majčinstva te blagoslov djece. Središnje misno slavlje predvodio je prof.dr.sc. Zvonko Pažin uz koncelebraciju župnika Šiška kao i sedmorice drugih misnika koji su na župnikov poziv došli u Vođince proslaviti Kraljicu Svete Krunice.

U homiliji dr. Pažin govorio je o Marijinoj ulozi u životu Isusa Krista i u životu Crkve. Tumačeći značenje svakoga otajstva svete krunice, dr. Pažin posebno je istaknuo Marijinu spremnost na služenje koju je izrekla već pri susretu s anđelom Gospodnjim koji joj je navijestio da će roditi Isusa. Marija, pri tome, ni sama nije znala što te riječi točno znače, ali spremno odgovara anđelu: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!“ Te su Marijine riječi putokaz svima nama, volju Božju treba vršiti, Bog zna što čini. To je temelj našeg kršćanskog života, naše duhovnosti i naše molitve. Trebamo zahvaljivati Bogu, slaviti ga i veličati ga jer On daje nadu u vječni život, zato početak svake molitve treba biti zahvala Bogu, a mi svojim životom trebamo svakodnevno svjedočiti da smo kršćani i vjernici, spremni, poput Marije, vršiti Njegovu volju.

Po završetku središnjeg misnog slavlja župnik je zahvalio svima koji su sudjelovali u duhovnoj pripravi za proslavu crkvenog goda, svim misnicima, zboru, časnim sestrama na trudu koji su uložili u proslavu crkvenoga goda, a posebno dr. Pažinu na poticajnom tumačenju otajstava svete krunice.

Vjernici su se pripravljali za crkveni god trodnevnom duhovnom pripravom, od utorka, 4. do četvrtka 6. listopada. Prvi dan trodnevnice, na blagdan sv. Franje, večernje misno slavlje je predvodio župnik u Vrbici Ivica Rebić. Nakon večernje mise započelo je cjelonoćno klanjanje. Vjernici su se, po interesnim skupinama ili pojedinačno, iz sata u sat izmjenjivali u molitvama i pjesmi pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Drugi dan trodnevnice započeo je molitvom krunice nakon koje je misu predvodio župnik Župe sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima Florijan Kvetek. Poslije večernje mise bilo je animirano klanjanje od strane župnika Šiška i zbora mladih Glas Srca. Treću večer duhovne priprave svečano misno slavlje predvodio je župnik iz Nuštra Krešo Jukić. Župljani su se, nakon mise, zajedno sa svećenicima uputili u procesiji s Marijinim likom uz svijeće po središtu Vođinaca.