Budi dio naše mreže
Izbornik

Vojo Lukić kod ljubljanskoga nadbiskupa

Ljubljana (IKA)

Ljubljanski nadbiskup Stanislav Zore, predsjednik Slovenske biskupske konferencije , primio je u srijedu 12. lipnja u nadbiskupskom ordinarijatu u Ljubljani Voju Lukića, počasnoga građanina Orahovice i laureata Slovenske akademije znanosti i umjetnosti.

Lukić je nadbiskupu tom prigodom uručio monografiju „Josip Juraj Strossmayer, biskup bosansko-đakovački i srijemski, 1850 – 1900“ za koju je predgovor napisao đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić. Nadbiskup Zore istaknuo je, između ostaloga, da i u Ljubljani postoji Strossmayerova ulica isto kao i u Mariboru a u Rogaškoj Slatini hotel.

Lukić je posebno želio istaknuti da je veliki biskup Josip Juraj Strossmayer značajno pomogao u osnivanju Matice slovenske, a vrijedan je njegov doprinos u osnivanju čitaonica u Gorici i u Vranskom kod Celja godine 1869. Slovenski mediji pisali su da je za vrijeme svoga života biskup Josip Juraj Strossmayer bio u slovenskom narodu popularan i ugledan kao i tadašnji domaći biskup Anton Martin Slomšek. Veliki slovenski pjesnik Simon Gregorčič o biskupu Strossmayeru napisao je prekrasne stihove. Kada je pak slovenski pjesnik Anton Aškerc godine 1885. posjetio Đakovo bio je toliko oduševljen tamošnjom katedralom da je o njoj napisao pjesmu.

Na prijedlog Slovenske biskupske konferencije Vojo Lukić dobitnik je Slomšekova odlikovanja za vjerno služenje istini u novinarstvu godine 1997.

Tijekom Domovinskoga rata dragocjenosti Đakovačko-osječke nadbiskupije bile su čuvane u Sloveniji, u prostorima Mariborske nadbiskupije.

 

Ključne riječi:
nadbiskup zore Vojo Lukić