Budi dio naše mreže
Izbornik

Vojo Lukić promovira biskupa Strossmayera

Rogaška Slatina (IKA)

Vojo Lukić, počasni građanin Orahovice i laureat Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, posjetio je 15. svibnja u Rogaškoj Slatini akademika Bojana Tepeša, vodećega gastroenterologa u Sloveniji.

Tom prigodom uručio mu je monografiju na engleskom jeziku pod naslovom „The Art Treasures of Strossmayer’s Catedral in Đakovo“ te na taj način promovirao biskupa Strossmayera i Đakovačko-osječku nadbiskupiju.

Akademik Tepeš je kao žitelj Rogaške Slatine s ponosom rekao Lukiću da u tom uglednom lječilištu postoji Hotel Strossmayer ali i šetnica po kojoj je taj veliki biskup šetao sa svojim prijateljima. On je, naime, rado svake godine dolazio u Rogašku Slatinu. Strossmayerova ulica u Sloveniji postoji i u Mariboru i Ljubljani

Lukić je posebno želio istaknuti da bratska suradnja Đakovačko-osječke i Mariborske nadbiskupije traje godinama. Strossmayer je pomogao u osnivanju Matice slovenske, a značajan je njegov doprinos u osnivanju čitaonica u Gorici i u Vranskom kod Celja godine 1869. Također, tijekom Domovinskoga rata dragocjenosti Đakovačko-osječke nadbiskupije bile su privremeno pohranjene u prostorijama Mariborske nadbiskupije.