Budi dio naše mreže
Izbornik

Voštane: Komemoracija povodom 75. obljetnice pokolja u potkamešničkim selima

Voštane (IKA)

U Voštanima, mjestu u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, u petak 29. ožujka obilježena je 75. obljetnica pokolja u potkamešničkim selima koji je počinila zloglasna njemačka SS divizija „Prinz Eugen“.

U crkvi Presvetog Imena Isusova vojni ordinarij Jure Bogdan predvodio je misu za žrtve pokolja, uz koncelebraciju domaćeg župnika don Matu Lekića, župnika Rude don Marina Matijaca, policijskog kapelana PU splitsko-dalmatinske don Marka Trogrlića, župnog vikara PU splitsko-dalmatinske don Hrvoja Relje i okolnih župnika.

Na misi su se okupili gradonačelnik Trilja i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Ivan Šipić, zamjenik župana Splitsko–dalmatinske županije Luka Brčić, načelnik općine Otok Đula Dušan, predstavnici gradskih i županijskih vlasti i ustanova, članovi obitelji stradalih u pokolju i župljani.

Osvrnuvši se na evanđeoski odlomak o najvećoj zapovijedi, biskup je u homiliji naglasio da je „utješno znati da prva od svih zapovijedi nije činiti ovo ili ono, ili pak, obaviti ovo ili ono, nego – ljubiti!“ Prvi objekt te naše ljubavi je Bog. Njega ljubiti svom dušom, umom i snagom je temeljni i glavni poziv svakoga čovjeka na ovoj zemlji. Taj Bog nije neki nepoznati i daleki bog, već onaj koji nam želi biti istinski blizu, koji nam dolazi u susret. Taj nam se Bog, jedini i pravi, objavio u Isusu Kristu. Isus nam je objavio takvoga Boga. U ljubavi prema Bogu moramo rasti i napredovati iz dana u dan kako bi naša ljubav bila potpuna i cjelovita.

Biskup se osvrnuo i na drugi dio najveće zapovijedi, rekavši da autentična ljubav prema Bogu ne može ne uroditi i ljubavlju prema bližnjemu. Ta ljubav također mora biti potpuna. Mjera ljubavi je ljubiti bez mjere. Tako nas je Isus naučio svojim riječima i djelima. Stoga je potrebno „uvijek iznova upirati svoj pogled u Krista našega Gospodina, i u njegovo Presveto Srce kako bismo znali kako ispravno ljubiti i Boga i bližnjega“. Jer, samo je to Srce kadro proširiti naše ograničenosti u ljubavi i uzdignuti ih do neslućenih visina, do pravog herojstva kakvog vidimo kod svetaca.

Biskup je podsjetio na događaje prije 75 godina kada su u Voštanima vojnici pripadnici SS divizije „Prinz Eugen“ počinili strahovit zločin pri čemu je ubijeno 337 osoba. Istaknuo je da su ti strašni zločini primjer onoga što može učiniti ljudsko srce koje se udaljilo od Božanskog Srca:

„Tamo gdje nema ljubavi prema pravom Bogu, nastupa ‘ljubav’ prema najrazličitijim ‘drugim’ i ‘tuđim’ bogovima – bogovima rase, klase, nacije, boje kože, bogovima požude tijela, očiju i oholosti života…“

Biskup je propovijed završio molitvom da nas Bog sačuva od takvog idolopoklonstva i takve mržnje te da nas trajno sačuva u pravoj vjeri.

Nakon mise gradonačelnik Šipić, zamjenik župana Brčić, načelnik Dušan, predstavnici mjesnog odbora i članovi obitelji stradalih u pokolju položili su vijence i zapalili svijeće za stradale žrtve kod spomen kapelice.