Budi dio naše mreže
Izbornik

Vrebino brdo: Molitva za žrtve Bleiburga i Križnih putova

Nova Gradiška (IKA)

Uz 75. obljetnicu bleiburške tragedije u subotu, 16. svibnja na Vrebinom brdu u Novoj Gradiški, tradicionalno je upriličena molitva, polaganje vijenca i paljenje svijeća za žrtve Bleiburga i brojnih drugih stratišta žrtava s Križnih putova.

Trinaest godina u nizu, od 2007. na Vrebinom brdu, uz podignuti križ, organizira se molitva, u organizaciji Udruge ratnih veterana 121. novogradiške brigade Hrvatske vojske i Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Nova Gradiška. Križ je podignut zauzimanjem obitelji Pevec i Vlaović, a na Vrebinom brdu podignute su i postaje križnog puta, uz dopuštenje Ministarstva poljoprivrede i šumarstva RH i pomoć Mjesnog odbora „Ljudevit Gaj“.

Kod križa se okupljanje organizira tradicionalno svake godine tri puta: 25. travnja, 15. svibnja i 14. rujna.

Protekle subote su se u povodu bleiburške tragedije i svih žrtava Križnih putova okupljenima obratili Mato Modrić iz Udruge ratnih veterana 121. novogradiške brigade i prof, Ante Vukšić, predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Nova Gradiška. Riječi molitve nebeskom Ocu za nevine žrtve Bleiburga, zatim žrtve na Vrebinom brdu i na drugim mjestima šireg novogradiškog područja kao i na brojnim drugim stratištima hrvatskog naroda, uputio je novogradiški kapelan Marko Dušak.

Mato Modrić zahvalio je svima na dolasku i pozvao na ponovni susret i pobožnost križnog puta na Vrebinom brdu za blagdan Uzvišenja svetog Križa 14. rujna.

Ključne riječi:
Bleiburške žrtve Vrebino brdo