Budi dio naše mreže
Izbornik

Vrijedan dar Žumberačkom vikarijatu

Križevci (IKA)

Bivši hrvatski veleposlanik u Ruskoj Federaciji Tonči Staničić obratio se Žumberačkom vikarijatu pismom namjere u kojem je izrazio svoju želju da jedinstvenu ikonu Isusa Krista trajno podari toj crkvenoj ustanovi.

Ikona Krista izrađena je u keramici i zbog svoje dugotrajne i iznimno zahtjevne izrade ima posebnu umjetničku i veliku materijalnu vrijednost. U dogovoru sa žumberačkim biskupskim vikarom o. Danijelom Vranešićem usuglašeno je da se iz sigurnosnih razloga ikona pohrani u križevačkom Eparhijskom muzeju gdje za to postoje adekvatni uvjeti.

U subotu 18. siječnja biskupski vikar susreo se u Križevcima sa Staničićem koji je vrijednu ikonu predao Crkvi. Biskupski vikar zahvalio je bivšem hrvatskom veleposlaniku u Rusiji koji je odlučio taj iznimno vrijedni umjetnički rad podariti upravo hrvatskim grkokatolicima. Vikar je zatim Staničiću pokazao i Eparhijski muzej u kojem će biti trajno izložena darovana ikona. Nakon zajedničkog obilaska katedrale vikara i umirovljenog veleposlanika u svom je domu ugostio katedralni križevački župnik o. Mihajlo Simunović.