Budi dio naše mreže
Izbornik

VRIJEME ČITANJA I VRIJEME "SURFANJA"

Parafrazirajući Propovjednika koji kaže da sve ima svoje vrijeme danas možemo reći da postoji vrijeme čitanja i vrijeme surfanja. U skladu s navedenim talijanska izvještajna agencija SIR predstavila je reakcije nekih talijanskih listova na "surfanja" telekomunikacijskom mrežom.

Parafrazirajući Propovjednika koji kaže da sve ima svoje vrijeme danas možemo reći da postoji vrijeme čitanja i vrijeme surfanja. U skladu s navedenim talijanska izvještajna agencija SIR predstavila je reakcije nekih talijanskih listova na opasnosti “surfanja” telekomunikacijskom mrežom.

“Tehnika je novi oblik ropstva. Sva informatika je inteligentni lanac robova”, tvrdi filozof Hans-Georg Gadamer u nedavnom razgovoru za talijanski dnevnik “Corriere della Sera” objavljenom u povodu njegova 100. rođendana. Iz svoga dugog životnog iskustva upućuje opomenu novim naraštajima sa željom da “ne dopuste da se previše zapletu u mrežu Interneta, da nauče prepoznati granice sebe samih i svoga znanja”. Prema Gadameru putem informatike “svi postajemo robovi medija i novih medija”, no “ne kao u stara vremena, već na profinjeniji način: robovi smo misleći da smo gospodari: tolike informacije, previše informacija ne ostavljaju vremena za razmišljanje”.
Gotovo kao odgovor na Gadamerove izazove uvodnik u tjedniku biskupije Torino “La voce del Popolo” poziva svoje čitatelje “da nađu vremena za čitanje”. “Nekad se govorilo da je nešto istinito, jer o tome pišu novine”, piše komentator lista, “danas je #!istinito#! ono što se čuje na televiziji. Međutim više nije tako: za naprednije #!prava istina#! je na Internetu: tamo su najsvježije vijesti, pluralizam: na mreži je konačno moguće njegovati san o potpunoj informaciji, bez posredovanja…”. Prema “La voce del Popolo” “napredak” danas treba, “više no revizije, filozofski, ali također politički i građanski, nadzor”. Ako se brzo promijeni “način informiranja” i “novinarsko zvanje”, primjećuje članak “više će se promijeniti i zvanje čitatelja”. I upozorava: “Umnožavaju se teoretske mogućnosti spoznaje i informiranja – ili bar #!komunikacije#!; međutim smanjuju se praktični preduvjeti za spoznaju i razmišljanje. Organizacija našega svakodnevnog života ostavlja sve manje vremena osobama za posvećivanje drugima, za uzajamno obogaćivanje. Manje vremena i manje želje za spoznavanjem. #!Istina#! je postala dosadna, preplavljena mnoštvom #!istinitih vijesti#! koje se emitiraju svake minute”. Ipak, zaključuje tjednik, “ne može se ništa ne činiti, sve prepustiti #!stvarima koje bi trebalo učiniti#!; u igri nije samo #!volja za čitanjem#! već mogućnost ili nemogućnost za #!rast#! i #!razmišljanje”.
Katolički tjednik “Il nostro tempo” u članku Marie Bonafede, koja poziva čitatelje da obnove pretplatu na list i pronađu nove pretplatnike kako bi novine opstale, dodaje: “Mnogi prigovaraju da nemaju više vremena za čitanje. Ipak bitno je i temeljno to činiti. Da bismo shvatili sebe i ostale. Da bismo izgradili vlastiti život, da nas ne iznenade sve teži #!pozivi#! i odabiri koji nas svakodnevno salijeću. Da bismo se okoristili informacijom koja nastoji dati glas onome koji ga nema u velikom tisku, da saznamo ono što se u dnevnicima i televiziji nikada ne pojavljuje ili je krivotvoreno, da bismo mogli razlikovati ono što je dobro od onoga što je zlo. Samo nužne spoznaje kako se ne bismo izgubili u mraku i konfuziji koji nas okružuju”. Za Crkvu “nije moda ući u mrežu”, ističe tjednik “Vita trentina”, koji od prije dvije godine ima vlastitu stranicu na Internetu. “I najsumnjičaviji stručnjaci na području komunikacija”, piše tjednik, “objašnjavaju da će #!cyberspace#! (odnosno telekomunikacijske mreže) biti sve posjećeniji, od kršćana ili nekršćana; zbog toga je važno u tome sudjelovati i biti u tome dobri”. (sa)