Budi dio naše mreže
Izbornik

XII. zavjetno vatrogasno hodočašće Skrovitoj Gospi Šumanovačkoj

Šumanovci (IKA/TU)

Vatrogasne zajednice Drenovci i Vrbanja te Dobrovoljna vatrogasna društva Gunja i Bošnjaci organizirali su 1. rujna XII. zavjetno vatrogasno hodočašće Skrovitoj Gospi Šumanovačkoj.

Sudjelovala su dobrovoljna vatrogasna društva iz Sikirevaca, Đurića, Starih Jankovaca, Svinjarevaca, Županje, Rajevog Sela, Vrbanje, Komletinaca, Račinovaca, Gunje, Bošnjaka, Gradišta, Soljana, Otoka, Privlake i Novih Jankovaca. Vatrogasci u svečanim odorama krenuli su u mimohodu od crkve na svetištu do Gospine kapelice u staroj hrastovoj šumici s razvijenim zastavama 19 društava. Za razliku od ranijih godina svečano misno slavlje održano je ispred kapelice i Gospina zdenca u šumi što je ostavilo poseban dojam na vatrogasce i hodočasnike.

Svečanu misu slavio je vlč. Ivan Benaković te je u propovijedi zahvalio svim sudionicima kojima vatrogastvo predstavlja način života pod geslom „Vatru gasi brata spasi“. Propovjednik je posebno istaknuo:

„Vatra koja treba biti uvijek upaljena je vatra Božjega duha. Želim da nas ona dotakne i daruje nam božansku snagu da možemo živjeti naše poslanje, a kod vatrogasaca neka blagoslovi njihovo dragovoljstvo jer izlažu svoj život za drugoga.“

Hodočašću su nazočili i: županijski vatrogasni zapovjednik Zdenko Jukić, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Josip Dabro, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić, načelnici općina Jakša Šestić (Drenovci) i Velimir Redl (Vrbanja), zamjenik načelnika Antonio Marković te predsjednik Općinskog vijeća Gunje Boris Nikolić.

Zdenko Jukić istaknuo je važnost toga hodočašća rekavši: „Ovdje se pokazuje povijesni odnos hrvatskog naroda i vatrogasaca s Majkom Božjom, s Crkvom, povezanost s Bogom. Vidi se naša humanost i vrijednost vatrogastva.“ Zamjenik župana Dabro naglasio je kako je to hodočašće poruka i pravo mjesto da se zahvali Gospi za to što ove godine nije bilo požara. Posebno je istaknuo da su Vlada RH i Vukovarsko-srijemska županija ishodili dva navalna vozila za Vrbanju i Gunju. „Došli su patrolni čamci na početku proljeća, veliki agregat vrijedan dva milijuna kuna za Županju, potrebitim su pokriveni Ilok, Nijemci, Cerna. Povećan je proračun za vatrogastvo, a poznato je da i mladi vole vatrogastvo što potvrđuje činjenica da vatrogasna zajednica Vukovarsko-srijemske županije ima 20% više mladih članova – vatrogasaca“, rekao je Dabo.