Budi dio naše mreže
Izbornik

XXIV. izložba božićnjaka u Subotici

Subotica (IKA)

Etnološki odjel „Blaško Rajić“ pri  Katoličkom društvu „Ivan Antunović“ priredio je XXIV. izložbu božićnjaka koja je otvorena 9. prosinca u HKC „Bunjevačko kolo“ u Subotici.

Tradicionalna Izložba božićnjaka održava se od 1997. godine uoči najradosnijeg kršćanskog blagdana Božića. Ove godine otvorenje izložbe održano je uz pridržavanje svih epidemiološkoh mjera, uz svega nekoliko sudionika.

Nazočne je pozdravio predsjednik Katoličkog društva „Ivan Antunović“ vlč. dr. Ivica Ivanković Radak. Izrazio je zahvalnost svima koji sudjeluju u organiziranju izložbe božićnjaka, kao i udrugama s kojima Katoličko društvo „Ivan Antunović“ surađuje na očuvanju toga vrijednog običaja bunjevačkih Hrvata, koji je primarno prožet kršćanskom porukom. Naglasio je kako je bilo važno i ove godine održati kontinuitet izložbe, „unatoč vrlo skromnim mogućnostima koje nas uvjetuju”.

Izložbu je otvorio mladomisnik Tomislav Vojnić Mijatov, župni vikar u Horgošu. Istaknuo je kako je „u našem narodu kruh simbol života, nade, vrijednih ruku, koji svoju osobitu vrijednost dobiva na Božić pod granom. Kruh koji blagujemo svakog dana ne daje samo život nego i u ovo vrijeme iščekivanja postaje posebnim mjestom gdje se uprizoruje život Božjeg Sina, našeg nebeskog Kruha koji je s neba sišao radi nas i radi našega spasenja. Radi toga ovaj kruh nije običan kruh nego božićnjak.“

„Božićnjak prikazuje Isusovo rođenje na jednostavan i skroman način a opet naviješta veliko otajstvo utjelovljenja Sina Božjega. Scena rođenja jest poput živog evanđelja koje obilno teče sa stranica Svetoga pisma, jer je božićnjak oduvijek bio odgovor na svjedočanstvo žive vjere i ljubavi naših starih prema Bogu, djetetu Isusu“, zaključio je vlč. Vojnić Mijatov.

Ove godine održane su radionice u Subotici u OŠ „Matko Vuković“ i  u HKPD „Matija Gubec“ u Tavankutu. Pročelnica Etnološkog odjela „Blaško Rajić“ Jelena Piuković izrazila je zahvalnost svima koji su izradili božićnjake i izložili ih, kao i svima onima koji u svojoj obitelji potiču djecu i mlade da sudjeluju u izradi božićnjaka.

Po završetku programa Piuković je izlagačima božićnjaka i ostalim sudionicima uručila prigodne zahvalnice. Izložba je održana uz podršku Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice i Grada Subotice.