Budi dio naše mreže
Izbornik

ZABRINUTOST HRVATA ZBOG IZJAVE VELEPOSLANIKA MONTGOMERYJA

Jajce (IKA )

Jajce, 7. 2. 1998. (IKA) - "Jajački Hrvati, među kojima su brojni prognanici iz susjedne općine Mrkonjić Grad, uznemireni su i zabrinuti zbog izjave veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj, gospodina Montgomeryja, koji je na susretu s predstavnicima Zajednice p

Jajce, 7. 2. 1998. (IKA) – “Jajački Hrvati, među kojima su brojni prognanici iz susjedne općine Mrkonjić Grad, uznemireni su i zabrinuti zbog izjave veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj, gospodina Montgomeryja, koji je na susretu s predstavnicima Zajednice povratnika Bosanske posavine 21. siječnja ove godine u Slavonskom Brodu rekao ‘da je postignut napredak u pogledu povratka, navodeći primjer povratka Hrvata u Šipovo i Mrkonjić Grad'”, piše u svom dopisu IKA-i fra Stipo Marčinković iz franjevačkog samostana u Jajcu. O tom je susretu izvijestio i bilten IKA-VIJESTI od 4. siječnja 1998.
Fra Stipo nadalje pita: “Zašto su zabrinuti jajački Hrvati?”, te objašnjava: “Prvo, zato što su Hrvati Mrkonjić Grada prognani poslije Daytonskog sporazuma o čijim uspjesima govori gospodin Montgomery. Drugo, Hrvati Šipova prognani su tijekom komunističke vlasti i ne zna se koji bi se to Hrvati trebali tamo vratiti. Treće, gospodin Montgomery je očito krivo informiran, a takve informacije su izazvale agresiju na Hrvatsku i rat u Bosni, te pad Jajca i trogodišnje progonstvo svih jajačkih Hrvata i Muslimana.”
Posebnu zabrinutost jajačkih Hrvata fra Stipo izražava zbog toga što “sarajevski politički i informativni moćnici u Jajcu prave slučajeve o nemogućnosti povratka u Jajce i odmah za to vrlo vješto optužuju Hrvate. S druge strane, oni drugi, s dezinformacijama o povratku Hrvata u Šipovo i Mrkonjijć Grad žele pokazati svoju ‘plemenitost’ i ‘primjer’ povratka. U tu svrhu proglasili su ova dva grada slobodnim gradovima. A pošto se do danas ni jedan Hrvat-prognanik nije vratio u Mrkonjić Grad niti Šipovo očito je da se radi o obmani svjetske javnosti i gospodina Montgomeryja”, završava svoj dopis fra Stipo Marčinković.
Sličnim dopisom i prosvjedom obratili su nam se i – kako stoji u potpisu – “Hrvati Mrkonjić-Grada, Majdana i Liskovice”, koji između ostalog ističu: “Mi Hrvati Mrkonjić-Grada protestiramo protiv izjave veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj gospodina Montgomerya, koju je dao na susretu sa predstavnicima zajednice povratnika ‘Bosanske Posavine’ i Katoličke Crkve. Gospodin Montgomery je na tom susretu izjavio da je postignut napredak u pogledu povratka prognanika, navodeći primjer povratka Hrvata u Šipovo i Mrkonjić-Grad. Pitamo gospodina Veleposlanika tko se to od Hrvata vratio u Šipovo i Mrkonjić-Grad? Koliko mi znamo ni jedna osoba”, ističu potpisnici prosvjedne poruke.