Budi dio naše mreže
Izbornik

Zadušna liturgija u povodu 92. obljetnice smrti Stjepana Radića

Petrovci (IKA)

U grkokatoličkoj župi Petrovci u subotu, 8. kolovoza obilježena je 92. obljetnica smrti Stjepana Radića.

Prigodno obilježavanje Radićeve obljetnice smrti, organizirao je županijski ogranak HSS-a Vukovarsko-srijemske županije u suradnji s grkokatoličkim slavonsko-srijemskim vikarom mr. Vladimirom Sedlakom – petrovačkim župnikom i predstavnicima lokalne samouprave općine Bogdanovci: donačelnikom. Jaroslavom Međešijem i predsjednikom mjesnog odbora Petrovci Mirkom Hardijem pod geslom: „Vjera u Boga i seljačka sloga“. Uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera okupilo se gotovo 100 sudionika komemoracije iz cijele Vukovarsko-srijemske županije i Petrovaca.

Hodogram obilježavanja uključivao je polaganje vijenca na grob svim žrtvama i poginulim braniteljima u Domovinskom ratu na grkokatoličkom groblju u Petrovcima, zadušnu liturgiju za Stjepana Radića u grkokatoličkoj župnoj crkvi u Petrovcima, posjet spomen sobi stradalih u Domovinskom ratu u Petrovcima te prigodni domjenak na otvorenom.
Zadušnicu koju je služio biskupski vikar mr. Vladimir Sedlak, petrovački župnik pjevanjem su popratili rimokatolički župni zbor mladih iz Starih Jankovaca potpomognut mladima iz Vinkovaca i Mikluševaca. Za kratko promišljanje nakon pročitanih biblijskih čitanja dana poslužio je redak iz Matejevog evanđelja: „Ali ako sol obljutavi čime će se ona osoliti“. Mnogim gostima ovo je bio prvi izravni susret s bizantsko-slavenskom tradicijom Katoličke Crkve, a dojmljiv je bio i svečano pjevani poklik: „Vječni mu spomen“ koji izražava srž poimanja uspomene na pokojnika u tradiciji kršćanskog Istoka.