Budi dio naše mreže
Izbornik

Zadušna subota u Stojdragi

Stojdraga (IKA)

U žumberačkoj Župi sv. Jurja u Stojdragi Zadušna subota proslavljena je 6. ožujka euharistijskim slavljem koje je predvodio biskupski vikar o. Daniel Vranešić.

Suslužili su mjesni župnik protojerej Milan Vranešić, župnik karlovački protojerej Željko Pajić, župnik metlički protojerej Mihajlo Hardi i župnik sošičko-kaštanski o. Zoran Vladušić.

U propovijedi stavrofor Pajić okupljenim vjernicima govorio je o vremenu Velikog posta tj. korizme. To je vrijeme u kojem je svaki vjernik pozvan promišljati o svom vlastitom kršćanskom identitetu. Dio kršćanskog identiteta svakako je i molitva za svoje pokojnike. “Iako se nalazimo u vremenu ograničenja zbog pandemije korona virusa. Iako su ispraćaji naših pokojnika zbog svih ograničenja svedeni na svega nekoliko osoba na sprovodima, mi kao vjernici znamo da je i tada Bog sa nama. Bez obzira na sve okolnosti nikada ne smijemo zaboravit da je Bog s nama. Mi smo zemaljska Crkva, a u molitvi za naše pokojne sjedinjujemo se s nebeskom Crkvom. Kao što to tumači riječ Parastos – stojimo u molitvi jedni uz druge, mi na zemlji i oni u nebu. Važno je stoga Bogu upućivati molitve za sve one koji su sada u vječnosti jer im naša molitva može pomoći”, kazao je između ostalog  propovjednik.

Na kraju liturgije za sve pokojne biskupe, svećenike i vjernike služena je panahida.