Budi dio naše mreže
Izbornik

ZAGREB DOBIO NOVOGA NADBISKUPA

IKA

ZAGREB DOBIO NOVOGA NADBISKUPA
Zagreb, 5. 10. 1997. (IKA) – Službenom primopredajom službe u četvrtak, 2. listopada, svečanom akademijom, koncertom i primanjem u Nadbiskupskom dvoru u petak, 3. listopada te misnim slavljem u zagrebačkoj katedrali u subotu, 4. listopada, novoimenovani je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić uveden u službu novoga natpastira Crkve zagrebačke, na mjesto svojega prethodnika, zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića.
Primopredaja službe izvršena je u konzistorijalnoj dvorani Nadbiskupskog dvora u Zagrebu, čitanjem bule o imenovanju dosadašnjega krčkog biskupa Josipa Bozanića zagrebačkim nadbiskupom. Tom činu provođenja odluke pape Ivana Pavla II, koji je prihvatio ostavku nadbiskupa Kuharića, uz članove Prvostolnoga kaptola zagrebačkoga, svećenike konzultore te druge članove konzistorija zagrebačke nadbiskupije, bili su nazočni apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giulio Einaudi, vojni biskup Juraj Jezerinac, varaždinski biskup Marko Culej, požeški biskup Antun Škvorčević, pomoćni zagrebački biskup Đuro Kokša i rektor Nadbiskupskoga bogoslovskog sjemeništa dr. Josip Oslić. Kardinal Kuharić je u prigodnoj riječi, nakon što je upozorio na činjenicu da se primopredaja nadbiskupske službe u zagrebačkoj nadbiskupiji po prvi puta u povijesti vrši pred članovima Vijeća konzultora prema odredbama novoga Zakonika kanonskog prava, istaknuo kako je Sveti Otac izabrao “rasvijetljen Duhom Svetim, mladog nasljednika koji će s pomlađenim energijama i pomoći Duha Svetoga preuzeti vodstvo ove naše drage nadbiskupije zagrebačke”. Nakon toga je kanonik i tajnik nadbiskupije Stjepan Kožul nazočnima pokazao i pročitao bulu imenovanja. Novi se zagrebački nadbiskup Bozanić potom obratio nazočnim biskupima i svećenicima, ističući kako u njihovoj prisutnosti gleda ljudsku, kršćansku i svećeničku blizinu i potporu, “jer službu biskupa, pastira, osobito u ovoj časnoj, drevnoj zagrebačkoj Crkvi ne mogu sam vršiti”.
Svečana akademija u povodu predaje službe nadbiskupa zagrebačkog kardinala Franje Kuharića novom nadbiskupu Josipu Bozaniću održana je 3. listopada u zagrebačkoj katedrali. Na akademiji su sudjelovali sarajevski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, apostolski nuncij Giulio Einaudi, nadbiskupi Antun Tamarut, Ivan Prenđa, Josip Pavlišić i Marijan Oblak, biskupi Želimir Puljić, Slobodan Štanbuk, Marin Srakić, Ćiril Kos, Ante Ivas, Marko Culej, Antun Škvorčević, Đuro Kokša, Marin Barišić i Đuro Gašparović, kao i djelatnici tajništva HBK na čelu s prelatom Vjekoslavom Milovanom, te iz inozemstva subotički biskup Ivan Penzeš, ljubljanski nadbiskup Franc Rode, mariborski biskup Franc Kramberger, koparski biskup Metod Pirih, biskup iz Linza Maksimilijan Eichern, biskup iz Željezna Paul Iby, te biskup iz Olmouca Jan Grabuner, kao i redovnički poglavari i poglavarice te predstavnici svih crkvenih institucija. Prigodne riječi uputio je uime nadbiskupije predsjednik Hrvatskog Caritasa i ravnatelj hrvatske inozemne pastve prelat Vladimir Stanković (Tekst govora u cijelosti prenosimo u rubrici ‘Dokumenti’), a na kraju koncerta riječi zahvale izrekao je i kardinal Kuharić.
“U ovome trenutku, tako važnom za mene osobno i za našu Crkvu, imam samo osjećaj zahvalnosti Bogu i svima onima koji su sa mnom surađivali, koji su mi pomagali, koji su mi dali potporu, koji su me razumjeli, i koji su sa mnom zajednički dijelili odgovornost i brigu u vodstvu naše drage nadbiskupije zagrebačke. Ima ih mnogo i nebrojeni su, a imena su im zapisana u knjizi života”, istaknuo je kardinal Kuharić na početku svoga govora zahvale pozdravljajući sve okupljene, a posebno novoga nadbiskupa Josipa Bozanića.
“Osjećam da moram kazati ovu zadnju riječ, koju smo čuli s kora iz molitve Lisinskoga “Cum invocarem”, miserere, miserere. Smiluj mi se, Bože, za sve ono što nisam učinio kako sam trebao učiniti i što sam morao učiniti, jer se ne kajemo za ono što smo učinili riječima, djelima, mislima, već i za ono što smo propustili: stoga miserere. I s tim osjećajima zahvalnosti predajem ovu nadbiskupiju, ovu katedru zagrebačkih nadbiskupa novom nadbiskupu i ponovno ga preporučam, kako je bilo rečeno, vašem srcu, vašoj poslušnosti i ljubavi”, istaknuo je kardinal Kuharić pri kraju svoga zahvalnog govora.
Na svečanoj akademiji bili su nazočni brojni predstavnici političkoga i javnog života, među kojima i osobni izaslanik predsjednika Tuđmana potpredsjednik hrvatske Vlade i predsjednik komisije za odnose s vjerskim zajednicama dr. Jure Radić, predsjednik Sabora akademik Vlatko Pavletić, predsjednica Županijskog doma Katica Ivanišević, brojni članovi Vlade na čelu s premijerom Zlatkom Matešom, predstavnici sudstva, oporbe, članovi diplomatskog kora te javnih, kulturnih i znanstvenih institucija.
U glazbenom dijelu programa, djela hrvatskih i inozemnih skladatelja izveli su katedralni mješoviti zbor, mješoviti zbor “Collegium pro musica sacra” i katedralni koralni muški zbor, pod ravnanjem dr. Vladimira Babuša, s. Imakulate Malinke i dr. Mihe Demović, te kao solisti Anđelko Klobučar i Darko Domitrović na orguljama i Sandra Bagarić.
Nakon akademije i koncerta u Nadbiskupskom dvoru održan je svečani prijam kod kardinala Kuharića u povodu njegova odlaska u mirovinu i preuzimanje službe novog nadbiskupa Josipa Bozanića, na kojemu je bio nazočan i predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman te brojni biskupi i nadbiskupi iz Hrvatske i susjednih zemlja, uglednici političkoga, kulturnoga, znanstvenog života i sredstava društvenog priopćivanja, te predstavnici diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj.
Na svečanoj euharistiji, koja je započela ophodom, u subotu, 4. listopada okupili su se gotovo svi biskupi i nadbiskupi članovi Hrvatske biskupske konferencije, sarajevski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giulio Einaudi, predstavnici i članovi biskupskih konferencija susjednih zemalja, poglavari i poglavarice redovničkih zajednica koji djeluju na području zagrebačke nadbiskupije, brojni kanonici i svećenici, te mnoštvo vjernika laika. Na euharistiji su bili nazočni i predstavnici ostalih vjerskih zajednica, te predstavnici političkoga, kulturnoga i javnog života grada Zagreba i Republike Hrvatske. Prije nego što je uručio pastirski štap svojemu nasljedniku, kardinal Kuharić se u prigodnom govoru osvrnuo na svoje vođenje zagrebačke nadbiskupije (Tekst govora prenosimo u rubrici “Dokumenti”). Nakon kardinalove uvodne riječi, pročitano je apostolsko pismo kojim se krčkoga biskupa Josipa Bozanića imenuje zagrebačkim nadbiskupom, koje je pročitao mons. Ivan Došlin, te pismo kojim Papa prihvaća ostavku dosadašnjega zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Franje Kuharića, koje je pročitao mons. Josip Ladika. Zatim je kardinal Kuharić predao pastirski štap novome nadbiskupu Josipu Bozaniću, predajući mu tako upravu i vlast nad nadbiskupijom.
Nakon čitanja Evanđelja svoju prvu propovijed kao zagrebački natpastir održao je nadbiskup Josip Bozanić (Tekst propovijedi donosimo u rubrici “Dokumenti”).
Potom su predstavnici različitih krajeva zagrebačke nadbiskupije označeni pojedinim gradskim središtima Bjelovarom, Karlovcem, Križevcima, Kutinom i Siskom, te predstavnici grada Zagreba i marijanskoga svetišta Marija Bistrica, prinijeli darove. Darovali su lijekove za Caritasovu ljekarnu, novčane priloge za Fond promicanja duhovnih zvanja, plodove zemlje, više umjetničkih knjiga i djela, među kojima su i poprsje sv. Marka Križevčanina i kip sv. Josipa, zaštitnika Hrvatske.
Na kraju mise, uoči zahvalnice “Tebe Boga hvalimo”, novoga zagrebačkoga nadbiskupa pozdravili su uime svećenika župnik u Sesvetskome Kraljevcu i dekan Vugrovečkog dekanata Josip Mrzljak, uime redovnika provincijal salezijanaca i predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara Stjepan Bolkovac, uime redovnica predsjednica Unije viših redovničkih poglavarica časna majka Agneta Tadić-Šutra, te uime vjernika laika vjeroučiteljica Snježana Cecelja. Zahvalu dosadašnjem zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Franji Kuhariću, kao i dobrodošlicu novome, izrekao je i apostolski nuncij nadbiskup Giulio Einaudi.
U svome pozdravnome govoru dekan Mrzljak se zahvalio kardinalu Kuhariću za njegovo vođenje nadbiskupije, čestitajući mu imendan i zaželjevši mu dobro zdravlje i dug život.
Nakon zahvale kardinalu Kuhariću, Stjepan Bolkovac je, čestitavši novome nadbiskupu, istaknuo: “S vama i vašim suradnicima, s dijecezanskim svećenicima, i s braćom laicima želimo biti jamstvo obnove u Duhu Svetom, na ovom našem krvlju i suzama ali i radošću i ljubavlju zalivenom hrvatskom tlu”.
Agneta Tadić-Šutra je u svom govoru posebno istaknula kako je “Božji duh, preko odluke Svetog Oca, progovorio i nama napastovanima poručujući: ‘Nema sjevera i juga, nema istoka i zapada’. Nema domaćih i pridošlica. Svi smo jedno u Isusu Kristu, u jednoj svetoj, hodočasničkoj Katoličkoj Crkvi, u jednoj skupocjenoj i darovanoj nam prelijepoj domovini”.
Uime vjernika laika, najvećega djela Božjega naroda, govorila je zahvalom i pozdravom vjeroučiteljica Snježana Cecelja, poručivši novome nadbiskupu: “Hrabrite nas u nastojanju da budemo sol zemlje i svjetlo svijeta.”
Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giulio Einaudi prenio je i zahvalu i pozdrav Sv. Oca Ivana Pavla II., pozvavši u njegovo ime “svećenike, redovnike, redovnice, i sve vjernike da svi prema svojem zvanju i poslanju, surađuju i pomažu svog nadbiskupa u njegovoj apostolskoj službi”.
Misa, za vrijeme koje je novu službu preuzeo nadbiskup Bozanić, završena je pjevanjem hrvatske himne “Lijepa naša” i marijanske pjesme “Zdravo Djevo”.
Za vrijeme mise zbor je izvodio “Evo veliki svećenik” i “Hvalite Gospodina svi narodi” Anđelka Klobučara, “Slavu” i “Jaganjče Božji” iz “Mise sv. Kvirina” posvećene novom nadbiskupu za muški zbor, orgulje i trublje M. Demovića, “Svet” iz “Hrvatske mise” Ive Perana, te “Panis Angelicus” C. Francka.