Budi dio naše mreže
Izbornik

Zagreb: Kolokvij u povodu 40. obljetnice dokumenta "Communio et progressio"

Zagreb

Zagreb, (IKA) – Odbor Hrvatske biskupske konferencije za sredstva društvenih komunikacija organizirao je u srijedu 20. lipnja u sjedištu HBK u Zagrebu kolokvij u povodu 40. obljetnice dokumenta “Communio et progressio”. Uz članove Odbora, na kolokviju su se okupili glasnogovornici (nad)biskupija te predstavnici katoličkih medija. Predsjednik Odbora riječki nadbiskup Ivan Devčić u pozdravu je istaknuo kako se tim skupom željelo u duhu pastoralne upute Svete Stolice o javnim glasilima analizirati stanje Crkve i medija, kao i podsjetiti na ozračje u kojem je dokument prije 40 godina napisan. Nadbiskup Devčić zahvalio je katoličkim novinarima, istaknuvši kako su oni na neki način glas Crkve u javnosti i zato je njihova služba jako važna i odgovorna.

Predavanje o dokumentu HBK “Crkva i mediji. Pastoralne smjernice” (2006.), tj. o načelu, učinjenom, te zadacima održao je dr. Jerko Valković. Uvodno je istaknuo kako je “Communio et progressio” plod novog odnosa Crkve prema medijima, a dokument HBK uvelike se naslanja na njega. Osvrnuvši se na prisutnost Crkve u virtualnom prostoru, istaknuo je važnim pristupiti izradi web portala Katoličke Crkve u Hrvata, formirati osobe za djelovanje Crkve u medijima te obrazovati za medije na katoličkim učilištima.
Govoreći o temi “Crkveni mediji u Hrvatskoj (stanje, utjecaj, perspektive)” Ivan Miklenić istaknuo je kako su oni vjerni katoličkoj doktrini i moralu, sadržajem ističu svjedočanstvo vjere, a svojom istinitošću spašavaju ugled novinarstva u Hrvatskoj. Kao jednu od opasnosti istaknuo je nedostatak istraživačkog novinarstva. Dr. Mirko Mataušić se u duhu “Communio et progresio” osvrnuo na “Dijalog i javno mnijenje u Crkvi”. Civilno društvo ne može živjeti bez medija, dok Crkva komunicira uglavnom putem bogoslužja i drugih oblika susretanja svojih članova. Dakle, ne komunicira bitno preko medija što je zasigurno prednost, ali je i problem, rekao je, između ostaloga. O temi “Crkva kao tema svjetovnih medija – Dijalog Crkve i svjetovnih medija?” govorio je dr. Ivica Šola, a o “Odgoju za medije” dr. Danijel Labaš, istaknuvši važnost odgoja za medije djece i mladih u vidu projekta “Djeca medija”. Dr. Božo Skoko osvrnuo se na strukturu, suradnju, osoblje i organizaciju crkvenih komunikacija, odnosno kako razvijati vlastite odnose s javnošću.
Nakon predavanja uslijedila je plodna rasprava koja je ukazala na niz primjera iz prakse te dala više prijedloga u svrhu poboljšanja unutarcrkvene komunikacije i komunikacije sa svima drugima. Istaknuta je i potreba izrade medijske strategije, ponovljena žurnost formiranja osoba za nastup u medijima, a sudionici su se složili da je takav vid okupljanja potrebno organizirati barem jednom godišnje.