Budi dio naše mreže
Izbornik

Zagreb: Susret župnih medijskih suradnika i crkvenih medijskih djelatnika

Zagreb (IKA )

Medijski djelatnici vjernici važna su služba unutar vjerničke zajednice, bez obzira rade li u katoličkim, javnim ili privatnim medijima

Zagreb, (IKA) – U okviru inicijative Misije u gradovima, a kao svojevrsni uvod u početak življenja Godine vjere u srijedu, 23. svibnja u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu održan je susret župnih medijskih suradnika i crkvenih medijskih djelatnika. Tim je susretom u organizaciji Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije ujedno na nadbiskupijskoj razini proslavljen 46. svjetski dan sredstava društvenih komunikacija.
Predstojnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije preč. Nedjeljko Pintarić pojasnio je kako se na ovaj način taj Dan prvi puta obilježava u Zagrebačkoj nadbiskupiji. U kontekstu poruke pape Benedikta XVI. za Dan, izlaganje s temom “Vrijednost šutnje u suvremenoj komunikacijskoj buci” održao je o. Vinko Mamić, OCD.
“Riječ je uvijek djelo. Kad god govorite ili pišete vi nešto činite. Zato je važno što govorimo, ili što činimo. Riječju možemo činiti sve. Možemo ljude rastužiti, možemo ih učiniti nesretnima, možemo im učiniti lijep dan, možemo im uništiti dan, možemo ljudima dati život, možemo ih ubiti riječju. Riječ je moć, i zato je važno kako govorimo, što pišemo”, poručio je Mamić.
Drugi blok osvrta bio je vezan uz godišnjicu pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj.
Suradnica redakcije službenog portala Papina pohoda “Papa.hr” mag. komunikologije Mihaela Pavičić kratko je predstavila rad redakcije koju je činilo četrdesetak studenata završnih godina i diplomanata.
Osvrt na značaj Papina pohoda, njegovo predstavljanje te informiranje na župskoj razini dala je Martina Kikić, župna suradnica Tiskovnog ureda iz župe BDM Kraljice apostola iz Zaprešića.
Izlaganje na temu “Inicijativa Missio Metropolis i Godina vjere: Medijski djelatnici – nositelji nove evangelizacije” održao je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. “Smatrajući da su medijski djelatnici uistinu važni, nipošto jedini, nositelji nove evangelizacije, mislim da danas u Hrvatskoj ne smijemo jednostavno stati na novim metodama i na novome žaru, kao da oni nemaju veze sa sadržajem. Sadržaj evangelizacije je uvijek isti, ali nipošto banalan. Mislim da s pravom mogu reći da postoji zavodljivost da se usredotočimo na nove pristupe, a kao samo po sebi razumljivim smatramo usvojenost i vladanje sadržajem. Dopustite mi izraziti veliku dvojbu i reći da je na ozbiljnoj kušnji evanđeoski sadržaj. O metodama treba govoriti paralelno s brigom o sadržaju, a za jedno i za drugo je odlučujuća gorljivost, odnosno žar. Medijski djelatnici nisu samo osposobljeni prenositelji, tehničari koji ne vide cjelinu. Za tu cjelinu svima nam je potrebna veća osjetljivost i izoštravanje slike. Tako ćemo u pripremnome dokumentu govor o sredstvima društvenoga komuniciranja (medijima) pronaći zajedno s drugim prizorištima, što upućuje na međuovisnost koju ne bi bilo primjereno zanemariti”, rekao je biskup Šaško, pojasnivši kako nositelji evangelizacije ponajprije računaju s darom Božjega Duha, ali u svojim mogućnostima razmišljaju i o okolnostima u koje ih Bog postavlja. “Teško da netko danas može predvidjeti kakva je budućnost tzv. ‘medijskoga društva’. Puno toga ne znamo, ali neke smjerove kojima je krenuo razvoj prepoznajemo. Kao Crkvi nam je to i poslanje: promatrati, razmatrati, zauzeti se i to snagom darovane vjere, pri čemu je važan teološki pristup. Naš cilj nije preduhitriti događanja, nego vrednovati događanja i u povijesti vjerodostojno uprisutniti, komunicirati Krista. Taj posao je nezamisliv bez vjerodostojnosti svjedočenja vjere”, pojasnio je biskup Šaško.
Ističući važnost vrijednosti, biskup je istaknuo da ako ne postoji suglasje o vrijednostima, nemoguće je stvoriti etičku podlogu; ako nema etičke podloge, nemoguće je suvislo društveno strukturiranje. Ako ne postoje tematske cjeline vrijednosti nemoguće je izgrađivati institucije i njihove simbole. Ako toga nema, obična je floskula da institucije trebaju funkcionirati. Bez vrijednosti koje imaju suvisle međuodnose, institucije ne mogu funkcionirati. A simboli postaju ispuhani baloni bez preobražajne i obnoviteljske snage, što svako društvo zahtijeva da bi moglo živjeti. Kršćanstvo ima svoje odrednice vrijednosti. Zbog toga je moguće ustrojavanje društva u raznim kulturološkim odnosima. No, to ne jamči njegovu prihvaćenost. Baš suprotno”, upozorio je biskup, te podsjetio kako je Isus upozoravao na protivljenja i na neprihvaćanje. Zbog toga ne smijemo biti malodušni, kada se s njima susretnemo. Naviještati evanđelje, evangelizirati znači živjeti osporavanost, što nipošto ne znači izazivanje sukoba radi sukoba, poručio je.
Biskup Šaško upozorio je kako se u sadašnjemu hrvatskom trenutku susrećemo s ozbiljnim pitanjima odnosa prema povijesti. “To nas ne bi smjelo čuditi, jer svaka diktatura, zanemarujući čovjeka, zanemaruje suodnos kulture i povijesti. Zbog toga kažemo da je kršćanstvo uvijek u susretu s kulturom na razini institucija i ponuda vrijednosti, ali se tiče čovjeka osobno, njegove osobne povijesti, kao dionika neke kulture. Zbog toga kršćanski intelektualci, kako ih običavamo zvati, imaju poziv unutar kršćanske zajednice raskrinkati pred vjernicima one suptilne varke koje se od vremena do vremena predstavljaju u okviru raznih kulturalnih izražaja i ponuditi kulturalne oblike koji su usklađeni s evanđeoskim vrijednostima”, rekao je biskup Šaško te istaknuo kako se “s pravom može reći da su medijski djelatnici vjernici važna služba unutar vjerničke zajednice, bez obzira rade li u katoličkim, javnim ili privatnim medijima”.
Preč. Pintarić je sudionike susreta upoznao s pismom zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića koje će o početku Godine vjere biti upućeno u sve župe kao i s Nacionalnim zahvalnim hodočašćem hrvatskih vjernika u Rim, koje se također vezuje s Godinom vjere.
Susret je moderirao glasnogovornik Zagrebačke nadbiskupije Zvonko Franc.