Budi dio naše mreže
Izbornik

Zahvalna nedjelja u Čereviću, Beočinu i Srijemskoj Kamenici

Čerević/Beočin/Srijemska Kamenica (IKA)

U župama Srijemskog Podunavlja: Župi sv. Josipa, zaručnika BDM, Čerević; Župi sv. Barbare, djevice i mučenice, Beočin te Župi Našašća Svetoga Križa, Srijemska Kamenica u nedjelju 2. listopada proslavljena je Zahvalna nedjelja. Misna slavlja predvodio je domaći župnik vlč. Luka Ivković.

U homiliji, osvrćući se na nedjeljna čitanja, velečasni Ivković je, među ostalim, rekao: „Današnji evanđeoski ulomak tjera nas na dublje promišljanje kakvi smo mi to vjernici i kakva nam je vjera, imamo li je uopće ili mislimo da je imamo?… naše krštenje i vjera naših roditelja i kumova je vrlo bitna za osobni rast u Kristu, jer se po vjeri primaju duhovni plodovi. I kada roditelji stanu iza svoje djece i kumovi iza svojega kumčeta, kada svojim životom, svojim djelima potvrđuju svoju vjeru, zasigurno će osjetiti milost Božju. Jer kako nam kaže prorok Habakuk: ‘Pravednik će od svoje vjere živjeti.’ Mi smo Isusovi učenici, koji svake nedjelje idemo i trebali bismo ići u školu Njegove Riječi, u Crkvu. On nas poučava kako treba živjeti, mi pažljivo slušamo i to što naučimo želimo i pokušavamo živjeti. I opet dolazimo i pitamo se jesmo li dobro shvatili Isusove poruke. To je put prave vjere, preispitivanje i neograničeno savjetovanje s Isusom. Idemo li dobrim smjerom, gdje smo slabi, gdje trebamo zavoj staviti, gdje još jače prionuti na posao. Učenici su svjesni da im je vjera slaba, da nisu sveti poput Krista, stoga i mole da im umnoži vjeru, ali im to uistinu nije potrebno jer traže nešto što ne razumiju. Ono što je njima, ali i nama potrebna jest molitva jer se molitvom događaju čuda koja možda i ne primijetimo, raste nam vjera i naš osobni odnos s Bogom. U tom kontekstu sv. Pavao nam daje savjet kako rasti u vjeri, a to je da raspirujemo milosni dar Božji koji je u nama, ne da ga gasimo već raspirujemo. Jer nam Bog po krštenju i krizmi nije dao kako kaže sv. Pavao: ‘…duha bojažljivosti, nego snage, ljubavi i razbora’. Isus nam želi reći da se ne zanesemo redovitosti načina života i uobičajenih stvari, da se ne oslanjamo na svoje korijenje i ono što smo izgradili za života, da se ne navezujemo na materijalno i ljude. Kad nas Bog uzdrma raznim situacija i kad bivamo iščupani iz sigurnosti života, poput duda, ne smijemo se oslanjati na vlastito korijenje, već na vjeru koja nam daje život i u nepovoljnim uvjetima, i u slanoj vodi. Tada naša sigurnost i život dolazi od vjere, a ne od korijena.“

„Pred nama je veliko pitanje: zašto je vjera mnogih kršćana blijeda, jadna, anemična i nemoćna, zašto slabi i zašto se gubi. Teška pitanja i teški odgovori. Mnogima vjera slabi, jer im je poznavanje vjere slabo ili nikakvo. ‘Vjersko neznanje je glavna rana modernoga svijeta’ rekao je Benedikt XVI. Taj svijet sve zna i pozna – to sebi bar umišlja – osim bitnoga: Boga i sebe, smisla svog opstojanja. Ne poznavati Isusa je danas postao modni trend, stoga ne dopustimo da i nas zahvati već se zlopatimo poradi Krista. Vjera nam ne smije biti vanjsko odijelo, ma koliko lijepo bilo, kojim bismo se pred ljudima zaogrnuli. Vjera je dar Božji, snaga Božja nama darovana kako bi je pretvorili u djelo Božje. Dužni smo pokazati dobrotu našega Boga, pokazati svijetu, svim ljudima tko je Bog u kojega vjerujemo. Upravo je ova Zahvalna nedjelja samo jedan djelić iskazivanja naše vjere, u kojoj želimo ne samo zahvaliti na plodovima zemlje i njive, voćnjaka i vinograda, već prvenstveno zahvaliti za dar vjere i ljubavi, za dar života, obitelji i prijateljstva, za dar krštenja i posinovljenja“, rekao je na kraju župnik Ivković.

Svečana misna slavlja svojim pjevanjem su uzveličali župni zborovi župa uz orguljašku pratnju orguljaša Ivana Bera. Na kraju misnih slavlja vjernici su se nastavili družiti u prostorima župa.