Budi dio naše mreže
Izbornik

Zahvalnica za proglašenje svetima košičkih mučenika

U nedjelju 10. rujna ove godine u Križevcima bit će zahvalna proslava za proglašenje svetim Košičkih mučenika među kojima je na prvom mjestu svećenik zagrebačke biskupije sveti Marko Križevčanin!
Ove godine 2. srpnja u Košicama sv. otac Ivan Pavao II. proglasio je svetima trojicu mučenika koji su u tom gradu u rujnu 1619. godine položili život kao svjedočanstvo vjernosti jedinstvu Crkve. Bili su to: kanonik Marko iz Križevaca, Hrvat i dva isusovca Melkior, Poljak, i Stjepan, Mađar!
Tako je Crkva u Hrvata dobila svoga trećeg svečano proglašena sveca uz sv. Nikolu Tavelića i sv. Leopolda Mandića. Dostojno je da se zahvalimo za taj dar i to ćemo učiniti u rodnom gradu sv. Marka u Križevcima spomenute nedjelje. Euharistijsko slavlje biti će u 11 sati.
Budući da je to zahvalnica naše Crkve, pozivam braću svećenike i vjernike da sudjeluju u tom zahvalnom slavlju u što većem broju. Svećenici neka sa sobom ponesu potrebno liturgijsko odijelo!
Neka ovo slavlje bude novi poticaj svima nama da se učvrstimo u vjeri i da po vjeri dostojno živimo!
Toga dana spomenut ćemo se, također, Bogu zahvalni, za posjet Sv. Oca Hrvatskoj jer se upravo 10. rujna napunja prva godišnjica njegova blagoslovljenoga dolaska u Zagreb.
U svim crkvama zagrebačke nadbiskupije neka se nakon glavne Mise pjeva Tebe Boga hvalimo a molitvom za Sv. Oca! Homilija neka se posveti životu i primjeru vjere Sv. Marka Križevčanina!

Zagreb, 26. kolovoza 1995.

Franjo kard. Kuharić