Budi dio naše mreže
Izbornik

Zahvalno hodočašće u Padovu o proslavi 50 godina Veritasa

Padova

U Padovu je hodočastilo više od 1200 hodočasnika iz različitih dijelova Hrvatske, a svečano misno slavlje u Bazilici sv. Antuna u Padovi predvodio je sisački biskup Vlado Košić

Padova, (IKA) – O proslavi 50 godina izlaženja Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga u subotu, 21. travnja održano je zahvalno hodočašće na grob Sveca svega svijeta pod čijom zaštitom izlazi Glasnik. U Padovu je hodočastilo više od 1200 hodočasnika iz različitih dijelova Hrvatske.
Svečano misno slavlje u Bazilici sv. Antuna u Padovi predvodio je sisački biskup Vlado Košić. U koncelebraciji su bili provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Ljudevit Maračić i provincijalni ministar Padovanske provincije franjevaca konventualaca fra Gianni Capelletto, rektor bazilike fra Enzo Paolo Poiana, urednik Veritasa fra Ivan Bradarić, te svećenici – hodočasnici, kao i neki od urednika inozemnih izdanja Glasnika sv. Antuna Padovanskoga.
„Mi imamo u Hrvatskoj Glasnik sv. Antuna, koji se zove Veritas – istina. Pitamo se što je istina. Često slušamo mnoge poluistine i mnoge riječi koje se pretvaraju istinom, ali što je prava istina? Je li je to mišljenje nekolicine ljudi, je li to suprotstavljanje u različitim sukobima, dok ne dođe do nekog rješenja u različitim stavovima koje bi bilo zajedničko svima, ili što bi bilo najprihvatljivije za ovu ili onu skupinu? Je li istina ono što privremeno golica našu radoznalost i zadovoljava našu čežnju za senzacijom?”, pitao se biskup Košić u propovijedi, posvjedočivši da je Istina jedna – Isus Krist. Sv. Antun zagovornik je osobito u malim stvarima. Mnogi mu se obraćaju kad izgube stvari, podsjetio je biskup te potaknuo na molitvu za sve tražitelje, za obitelji, za hrvatski narod i domovinu da bude sretno mjesto života svih građana.
U molitvi vjernika posebna molitva upućena je za sve djelatnike, urednike i čitatelje Veritasa da i dalje budu radosni i ustrajni glasnici Istine i svjedoci Kristove ljubavi prema svakom čovjeku. Također molitva je upućena za sve pokojne koji su se utkali u Veritas tijekom pedeset godina.
Po završetku mise koncelebranti predvođeni biskupom Košićem iskazali su štovanje sv. Antunu na njegovu grobu, a potom su oko groba obišli svi hodočasnici.
Misno slavlje pjevanjem je uveličao zbor „Tomislav Talan” župe Sv. Antuna Padovanskog iz Zagreba koji je sa solisticom prof. Ninom Kobler, mezzosopran pod ravnanjem prof. Katarine Rončević Csucs i orguljsku pratnju mo. Milana Hibšera izveo Koralnu misu i Hrvatsku misu (Slava-Peran).
Zbor je animirao i pobožnosti na svim mjestima koje su hodočasnici pohodili, i to Svetište sv. Leopolda Bogdana Magdića, Baziliku sv. Justine, te svetište Camposampiero.