web-pomerio3Podsjećajući na Marijine riječi pastirici Bernardici 1858. godine: „Ja sam Bezgrešno začeće“, poručio je da taj njezin glas već više od stoljeća i pol zahvaća vjernike diljem svijeta, ne u obliku nježne uspomene na taj događaj iz Lurda, već kao izazov svakome od nas da nasljedujući Marijin primjer hodimo prema Gospodinu u svetosti života, izbjegavajući zlo i grijeh koji nas guraju u smrt. „Ona nije odustajala, ni na početku kada je prihvatila Radosnu vijest mimo svakog ljudskog shvaćanja, niti kada je čula navještaj da će joj mač boli probosti dušu, niti kada se ta riječ obistinila dok je stajala pod križem svoga sina, a niti kada je ostala uz Crkvu-Kristove učenike kao njihova majka koju im je Isus darovao. Ne odustaje ni danas od nas kako bi nas majčinski pratila na našem križnom putu.” Marijina vjera jest čisto predanje Bogu, život darovan za druge kroz neznatno služenje u jednostavnim svakodnevnim činima, u zahvaljivanju Bogu na daru svoga i života drugih koji su nam darovani, rekao je fra Siniša.

„Cijeli život da zahvaljujemo ne bi mogli do kraja izreći sve ono zbog čega trebamo biti zahvalni. Ništa što imamo i jesmo nije stvar naše zasluge, nešto što  je samo po sebi razumljivo, već isključivo dar neizmjerne dobrote koje proizlazi iz Presvetog Srca Isusova, probodenog iz ljubavi prema nama. Toga je itekako bila svjesna Majka Marija Krucifiksa Kozulić koja je potpuno bila prožeta pobožnošću prema Majci Božjoj, a osobito je štovala Bezgrešnu Lurdsku Djevicu.” Riječka Majka utjecala se Gospi Lurdskoj u svim svojim potrebama. Njoj je spjevala nekoliko himni i njezinoj je zaštiti povjeravala svoje ljubljene štićenice, svoje ustanove i svoju Družbu stavila pod zaštitu Bezgrešne Djevice Marije, rekao je propovjednik. „I mi smo tome svjedoci jer stojimo na svetom mjestu ljubavi Majke Krucifikse prema Onoj koja je Bezgrešno začeće te je njoj u zahvalu za primljeno ozdravljenje nastala ova prekrasna zavjetna lurdska spilja na današnji dan 1911. godine.”

web-pomerio2Podsjećajući na povijesne činjenice vezane uz osnutak Zavoda i brige za brojnu siromašnu djecu, propovjednik je istaknuo da je Riječka Majka bila teško iscrpljena i bolesna gotovo dvije godine, do rujna 1909. godine. „Sestre su se molile i utjecale zagovoru Majke Božje Lurdske za ozdravljenje Majke i ona je potpuno ozdravila. Stoga su sestre u zahvalu Bogu i njegovoj Presvetoj Majci za potpuno ozdravljenje Majke dale izgraditi špilju Gospe Lurdske.” Zaključujući propovijed, okupljene vjernike, njihove obitelji, sestre Presvetog Srca Isusova, našu Domovinu, sve poginule u Domovinskom ratu, kao i cijeli hrvatski narod, preporučio je Bezgrešnom Srcu Marijinu molitvom: Gospodine Isuse, dao si nam Mariju za našu Majku. Ona je sudjelovala u tvojoj muci i uskrsnuću. U Lurdu se ukazala Bernardici, ražalošćena zbog naših grijeha ali obasjana tvojim svjetlom. Po njoj, tebi, Isuse, povjeravamo radosti i žalosti svoje osobne, onih koji su bolesni, kao i cijeloga čovječanstva. Marijo, naša majko, naše pouzdanje i naša pomoći, moli za nas! Amen!

Misu su suslavili mons. Nikola Imbrišak i mons. Sanjin Francetić.

Na kraju mise fra Siniša je podijelio mladomisnički blagoslov nakon kojega je održana procesija sa svijećama do kapele Gospe Lurdske u vrtu samostana.