Budi dio naše mreže
Izbornik

"ZAJEDNIČKA IZJAVA O OPRAVDANJU" - REZULTAT NA KOJEM TREBA DALJE GRADITI U povodu potpisivanja "Zajedničke izjave o opravdanju" Radio Vatikan objavio razgovor s evangeličkim i katoličkim teologom

Vatikan (IKA )

Vatikan, 28. 10. 1999. (IKA) - Tko spašava čovjeka i opravdava ga pred Bogom?, središnji je problem nauka o opravdanju. Prije 480 godina Luther se sukobio sa Crkvom u Rimu glede važnosti čovjekovih djela u pogledu spasenja koja su, prema Lutheru, umanji

Vatikan, 28. 10. 1999. (IKA) – Tko spašava čovjeka i opravdava ga pred Bogom?, središnji je problem nauka o opravdanju. Prije 480 godina Luther se sukobio sa Crkvom u Rimu glede važnosti čovjekovih djela u pogledu spasenja koja su, prema Lutheru, umanjivala apsolutnu ulogu milosti. Katolički nauk, međutim, nije nikada tvrdio da spasenje dolazi isključivo po djelima, već da vjera ostavlja konkretne posljedice na čovjekov život.
Danas dvije Crkve zajednički izjavljuju “samo milošću vjere u Kristovo spasenjsko djelovanje a ne na temelju naših zasluga bivamo prihvaćeni od Boga i primamo Duha Svetoga koji obnavlja naša srca te nas osposobljuje i zove da vršimo dobra djela”. Tom “Zajedničkom izjavom o opravdanju”, koja će biti potpisana u Augsburgu 31. listopada 1999. od strane predstavnika Katoličke crkve i Svjetskog luteranskog saveza, kako su istaknuli europski biskupi u svojoj završnoj poruci Druge posebne europske sinode, nakon više od četiri stoljeća postignuta je “suglasnost o nekim temeljnim istinama tog središnjeg pitanja naše vjere”. U povodu potpisivanja te izjave Radio Vatikan objavio je razgovor s pastorom Evangeličke crkve u Rimu Michaelom Hullom i profesorom crkvene povijesti na Valdeškome teološkom fakultetu u Rimu Paolom Riccom. Rimski pastor je rekao kako je to prije svega “ekumensko slavlje” i “možda samo prvi korak budućeg dijaloga”. “Važno je podsjetiti da taj dokument o opravdanju ne znači da je između dvije Crkve postignut potpuni dogovor… Izraz dogovor znači da postoji središnje pitanje o kojem se slažemo, naime oko kojeg je postignut dogovor. Prije svega postoji taj Božji iskorak prema nama, u Isus Kristu, i Bog nam nudi i daruje pomirenje, milost i spasenje. Bog nam nudi to spasenje i mi možemo zaslužiti spasenje”, rekao je pastor.
Prof. Ricca također je istaknuo kako nije postignut dogovor o svim pitanjima već o temeljnim istinama. Ipak ističe kako to nije malo. “Tako nije mala stvar ni činjenica da dvije Crkve izlaze iz određene izolacije i susreću se. To su koraci a ne cilj i vjerujem da se u tom smislu treba radovati. No što se mijenja u životu Crkava? Vrlo malo… Ipak to je rezultat na kojem se može dalje graditi”, rekao je prof. Ricca.