Budi dio naše mreže
Izbornik

Zajednički apel biskupa iz Hrvatske i BiH za zaštitu hrvatskog stanovništva u Banjolučkoj biskupiji

Članovi Hrvatske biskupske konferencije i članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, sa svoga zajedničkog zasjedanja u Zagrebu, od 6. do 8. lipnja 1995, želeći ponovno upozoriti svijet na stravično stanje Crkve i biskupa Franje Komarice u banjolučkoj biskupiji, uputili su zajednički apel apostolskom nunciju u Republici Hrvatskoj nadbiskupu Giuliu Einaudiju, te veleposlanicima Francuske, Italije, Njemačke, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Španjolske, Velike Britanije i predstavnicima Ujedinjenih naroda u Republici Hrvatskoj. Apel donosimo u cijelosti:

Preuzvišenom gospodinu mons. apostolskom nunciju Svete Stolice, dekanu Diplomatskog zbora, Njihovim Ekselencijama gospodi veleposlanicima: Francuske, Italije, Njemačke, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, u Republici Hrvatskoj – Zagreb

Ekscelencije,
Članovi Hrvatske biskupske konferencije i članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine sa svoga zajedničkog zasjedanja u Zagrebu, 6-8. lipnja 1995., upoznati sa stravičnim stanjem katoličkih vjernika, svećenika i njihova pastira biskupa msgr. Franje Komarice u banjolučkoj biskupiji (BiH), obraćaju Vam se ovim urgentnim Apelom:
Već tri godine traje progon i genocid nad katoličkim hrvatskim pučanstvom u banjolučkoj biskupiji. Biskup se neumorno obraća molbama i Svetoj Stolici i političkim predstavnicima pojedinih država i humanitarnim organizacijama svijeta upozoravajući na nedopustive nepravde i zločine koji se nastavljaju provoditi nad nedužnim, nezaštićenim i obespravljenim vjernicima. Tragedija je utoliko veća što ti vjernici od samoga početka rata nisu pružili nikakav oružani otpor svojim progoniteljima, osim svoje čiste savjesti i želje za mirnim životom i ostankom na svojim ognjištima.
Najnoviji višetjedni i po svom intenzitetu najžešći progon katolika na banjolučkom području kao da želi zadati smrtni udarac nazočnosti Katoličke Crkve na ovom području. Svi nas postupci uvjeravaju da se namjerno i planski ide za tim da se iskorijeni sav katolički narod, i to s katoličkih višestoljetnih ognjišta i iz isključivo katoličkih i hrvatskih naselja na sjevernoj periferiji Banje Luke. Imenitno navodimo ugrožene katoličke župe s naseljima:
– u župi Petrićevac: Petrićevac, Šargovac, Rakovac, Vujnovići, Novakovići;
– u župi Motike: Motike i Ćivšije;
– u župi Budžak: Budžak i Derviči;
– u župi “Marija Zvijezda”: Priječani, Ćesma i Mašir;
– u župi Barlovci: Barlovci, Kuljani, Zalužani, Ojdanići, Orlovac, Dikevci, Stranjani, Matoševci;
– u župi Ivanjska: Abrići, Bršani, Cerići, Dvorani, Gagrice, Gradina, Kozara, Mamenice, Miločevići, Radinjača, Ružići, Taračevac, Valentići, Vučića Gaj, Vukovići, Ćabari;
– u župi Trn: Trn, Bukovica i Jablan;
– u župi Šimići: Novi šimići, Kose, Srednji Šimići, Stari Šimići, Užari, Torlak i Mičije.
U posljednjih nekoliko dana nasilje je pojačano: iz stotina domova izbačene su katoličke obitelji a na ostale se svakodnevno vrši pritisak da napuste svoje kuće. To nasilje čine ne samo brojne naoružane skupine koje nesmetano idu od kuće do kuće, nego i službeni predstavnici mjesnih zajednica i lokalni radio i televizija. Svakog se dana događaju teška fizička maltretiranja starijih i bolesnih osoba. Nakon svega genocidna pothvata na području banjolučke regije od 80.000 katolika joč ih je ostalo oko 20.000 kojima sada prijeti iskorjenjenje.
Svi smo svjedoci da su na tome području, kao i mnogim drugim mjestima Bosne i Hercegovine, pogažene sve Povelje i Deklaracije o ljudskim i vjerskim pravima i građanskim slobodama. Još se jednom pitamo: je li moguće da je svjetska politika zaista tako nemoćna pred takvim srpskim progonom i genocidom nad nesrpskim pučanstvom? Je li moguće da ni Vama nije dopušten pohod i ulazak u Banju Luku da se uvjerite u istinitost ovih tragičnih podataka?
Duboko ogorčeni zbog gaženja svih ljudskih, vjerskih i nacionalnih prava nad našom subraćom u banjolučkoj biskupiji, i zaprepašteni nad neučinkovitošću svjetskih diplomacija u zaustavljanju ovoga užasa, ipak vjerujemo da se Vaše Ekscelencije mogu kod svojih Vlada uspješno založiti da se genocid zaustavi i progon prestane, da se prognani vrate i zavlada pravedan mir.
Dok ovim žarko apeliramo na Vas i na Vaše Vlade, molimo svemogućega Boga da progonjenima dadne potrebnu snagu, progonitelje obrati u ljude koji će poštovati ljudska prava, a odgovornim političarima udijeli svjetlo i moć u njihovu odlučivanju i djelovanju.

Zagreb, 8. lipnja 1995.
S osjećajima osobita poštovanja

Franjo kard. Kuharić
Nadbiskup zagrebački
Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije

Vinko kard. Puljić
Nadbiskup vrhbosanski
Predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine