Budi dio naše mreže
Izbornik

Zajedničkim nastojanjem uoči Velikog jubileja 2000. godine, potvrditi volju za ponovnim uspostavljanjem punog zajedništva

Poruka pape Ivana Pavla II. carigradskome ekumenskom patrijarhu Bartolomeju I.

Kao i svake godine u Carigradu je 30. studenoga, o blagdanu sv. Andrije apostola, boravilo poslanstvo Svete Stolice u uzvratnom pohodu carigradskome ekumenskom patrijarhu, Bartolomeju I, da bi zajednički proslavili blagdan sv. Andrije, zaštitnika carigradskoga ekumenskog patrijarhata. Poslanstvo je u ime Rimske Crkve predvodio kardinal Edward Idris Cassidy, predstojnik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana s kardinalima Pierrom Dupreyem i Jeanom-Claudeom Perissetom, tajnikom odnosno pomoćnikom tajnika spomenutog Vijeća, te apostolskim nuncijem u Turskoj, Pierom Luigijem Celatom. Carigradsko izaslanstvo boravilo je u Rimu 29. lipnja, o blagdanu sv. Petra i Pavla, zaštitnika Rimske Crkve. Rimsko izaslanstvo nazočno na svečanoj liturgiji u carigradskoj prvostolnici sv. Jurja na Fanaru, razgovaralo je sa sinodalnom komisijom nadležnom za odnose s Katoličkom Crkvom, te se susrelo i s predstavnicima Katoličke Crkve te predstavnicima ostalih Crkava u Carigradu.
Kardinal Cassidy donio je poruku Svetoga Oca carigradskome ekumenskom partijarhu Bartolomeju I, koju prenosimo u cijelosti:

Njegovoj Svetosti Bartolomeju I. nadbiskupu Carigrada, ekumenskom patrijarhu!

“Blagoslovljen Bog, Otac našega Gospodina Isusa Krista: koji nas po velikom milosrđu svojemu, uskrsnućem Isusa Krista od mrtvih, nanovo rodi za životnu nadu”(1 Pt 1,3).
Ovaj blagoslov prvog biskupa svetog Petra kršćanima Ponta, Galaaanima, Kapadoćanima, onima iz Azije i Bitinije, izražava osjećaje u kojima se ujedinjujem s Vama, Vašom Svetosti ekumenskim patrijarhom, da bismo proslavili blagdan Petrova brata apostola Andrije.
Poruka spasenja koju nam je donio Isus Krist, a nama su je predali Apostoli, jamstvo je njezine neprekidnosti i istinitosti. Mi smo najtješnje povezani s Kristovim otkupiteljskim djelom koje je utemeljeno na zajedništvu i živoj nadi u nama, te u njemu moramo svi sudjelovati prema zapovijedi Uskrsloga Gospodina.
Rimska Crkva koja slavi blagdan sv. Andrije istog dana kada i Crkva u Carigradu, sudjeluje sa svojim poslanstvom u proslavi blagdana ekumenskog patrijarhata, predvođena mojim časnim bratom kardinalom Edwardom Idrisom Cassidiyem, predstojnikom Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana. S radošću se sjećam proslave u kojoj sam i sam sudjelovao. Ovi uzajamni pohodi za blagdane zaštitnika, neka od sada postanu prigode za plodne molitve, za dijalog, za zajedničku suradnju i poticaj na zajedničko naviještanje svijetu da spasenje dolazi od Gospodina i da se moramo zauzimati u traženju puteva koji vode prema punom zajedništvu. Večernjom molitvom u Rimu je na blagdan sv. Andrije počela priprava proslave Velikog jubileja. Mi prema 2.000. godini moramo hoditi tako da se s radošću i s najdubljom zahvalnošću sjećamo Utjelovljenja našega Gospodina i Spasitelja. Ovaj događaj tiče se uistinu svih onih koji vjeruju u Isusa Krista.
U mom pismu “Nadolaskom trećeg tisućljeća” o pripravi za Veliki jubilej 2.000. godine, izrazio sam nadu da “ako svi ne možemo biti potpuno jedno, ono da barem nadvladamo razlike koje nas dijele od drugog tisućljeća.” Napisao sam da treba težiti za naukovnim dijalogom, ali još više se zauzimati ekumenskom molitvom (br. 34) da bi se to jedinstvo postiglo. S udvostručenim zalaganjem moramo tražiti rješenje teškoća koje postoje između katolika i pravoslavnih.
Postojeći dijalog među nama već je put koji nam nudi obnovu zajedništva, kojim pred cijelim svijetom, u očima svih kršćana želimo pokazati svoju volju da svim svojim snagama povratimo puno zajedništvo, izvor kojega je u Kristu (“Ut unum sint”, br. 56). Taj je dijalog spor i mučan, ali u isto vrijeme i izvor velike radosti (usp. br. 51) koji donosi plodove. On se može činiti beznadnim, jer je put koji treba prijeći dug. On nas treba stalno i sve više bodriti da se držimo Apostolove opomene: “Nosite breme jedni drugih”. I danas na pragu trećeg tisućljeća mi težimo za tim zajedništvom kršćana, u njihovoj vjeri i u njihovoj gorućoj želji za čovjekovim spasenjem, otvarajući se stalno djelovanju Duha koji upravlja sve kršćane prema punom i vidljivom zajedništvu (usp. br. 99). Zajedništvo, doista, već postoji među nama, mi moramo još više zajednički moliti i ustrajati.
Zagovor svete braće Andrije i Petra, neka pomogne katolicima i pravoslavnima da budu pozorniji i poslušniji riječi Gospodinovoj koji nas poziva na puno zajedništvo!

U Vatikanu, 26. studenoga 1996.

Ivan Pavao II.