Budi dio naše mreže
Izbornik

Zamolba kardinalu Marxu za pomoć žrtvama potresa u Zagrebu

Muenchen (IKA)

Župnik Hrvatske katoličke župe (HKŽ) München fra Petar Klapež uputio je zamolbu za pomoć žrtvama potresa u Zagrebu nadbiskupiji München Freising - nadbiskupu kardinalu Reinhardu Marxu i voditelju ureda za strane vjernike mons. dr. Alexanderu Hoffmannu. Tekst pisma prenosimo u cijelosti.

“Već više od mjesec dana živimo s vijestima o širenju korona virusa i mjere opreza iz dana u dan u Njemačkoj i u cijelom svijetu  postaju sve restriktivnije.

Na četvrtu korizmenu nedjelju – nedjelju Laetare uz koronavirus dostigla nas je u jutarnjim satima žalosna vijest strašnoga potresa u glavnom gradu Hrvatske u Zagrebu. Grad Zagreb i šire zagrebačko područje koje su u nedjelju 22. ožujka zatresla dva snažna potresa magnituda 5.5 i 5.0 po Richteru te više od 90 manjih, već četiri dana broji štetu koja će se sanirati mjesecima, ako ne i godinama – samo do srijede zaprimljeno je više od 20.000 prijava oštećenja na objektima. Jedna osoba je preminula, dvadesetak ih je ozlijeđeno, a više stotina prisiljeno je pronaći alternativni smještaj. Osim stambenih objekata oštećeni su sakralni objekti – katedrala i mnoge crkve, bolnice, kazališta, muzeji, obrazovne ustanove te zgrade javnih institucija. Prirodna nepogoda uzrokovana potresom proglašena je na području Grada Zagreba, ali i na području šest općina te tri grada u Zagrebačkoj županiji.

Zagrepčani pogođeni potresom trebaju oslonac i pomoć, jer neki se neće moći vratiti u svoj dom. Najgore su prošli stanovnici Markuševca i okolnih naselja u blizini epicentra potresa. Znamo, da je uz strašnu pandemiju korona virusa ovaj potres i hladno vrijeme teška kušnja i izazov za sve građane grada Zagreba i okolice. Svi oni na poseban način preživljavaju svoju pravu korizmu! U ovim teškim danima svim građanima grada Zagreba i okolice potrebni su naša suosjećajnost, blizina i solidarnost! Uz sve materijalne štete ljudske žrtve su velika tuga i tragedija. Neka dragi Bog pokojnoj djevojčici u potresu i svim ozlijeđenima s obiteljima iskaže svoje milosrđe i očinsku blizinu te im pošalje dobre ljude koji su njima na pomoć!

Uzoriti kardinale, u ovoj teškoj životnoj situaciji za sve građane grada Zagreba i okolice sa svim vjernicima naše župe ovdje u Münchenu kršćanski suosjećamo i nastojimo potaknuti sve ljude dobre volje da uz ovu pandemiju virusa pomognu  pogođenima u ovom teškom potresu.

Za svaku Vašu pomoć, otvoreno srce i iskazanu ljubav nadbiskupije München Freising uime najpotrebnije naše braće i sestra u svoje osobno ime, uime svoje subraće, časnih sestara i svih vjernika naše Župe unaprijed se od srca zahvaljujem”, istaknuo je u molbi župnik Klapež, dodajući i podatke za akciju Hrvatskog Caaritasa:

Hrvatski Caritas poziva sve građane koji žele pomoći da to učine uplatom na račun Hrvatskog Caritasa kod PBZ, IBAN: HR0523400091100080340, poziv na broj 223, svrha uplate: potres 2020. Za uplate iz inozemstva SWIFT/BIC: PBZGHR2X. Donacijski telefon 060 9010 (cijena poziva 6,25 – PDV uključen).

Ključne riječi:
klapež marx pomoć zagrebu