Budi dio naše mreže
Izbornik

Započelo hodočašće vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije - Stopama sv. Franje

Asiz (IKA)

U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, na dan Uskrsa uvečer u pratnji fra Domagoja Runje i agencije Ichtis, pod olujnim jugom jedan autobus vjeroučitelja hodočasnika, uputio se trajektom u Anconu, objavio je Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije.

Nakon iskrcaja u Anconi, krenuli su za svetište – La Vernu. Vozili su se uz stručno tumačenje fra Domagoja o imenu Ancona, o pokrajinama i njihovim osobitostima te naposljetku o životu sv. Franje. Tako su, dobro pripremljeni, nastavili po oblačnom vremenu za La Vernu, mjestašce na planini, smješteno na više od 1200 m nadmorske visine. Upravo je tu sv. Franjo dobio stigme.

To prvo odredište ujedno je, i emotivno i duhovno, u središtu samog putovanja, stoga smo željno iščekivali dolazak. Po putu smo molili radosna otajstva krunice i polako busom grabili po planini.

Po dolasku dočekala nas je gusta magla koja je doprinosila mističnosti trenutka i našeg boravka na La Verni. Usred guste bukove šume, kroz maglu je izvirivao ogroman kompleks svetišta koji se sastojao od gostinjca, velike crkve, nekoliko manjih kapelica i mjesta gdje je sv. Franjo boravio u šumi, kapelice gdje je primio stigme i drugih sakralnih prostora. Kroz tu maglu, i sitnu kišu koja je cijelo vrijeme sipila, po vjetru i po hladnoći, gotovo da se mogla osjetiti težina i mističnost Franjina života, a uz pomoć bukove šume, zelene mahovine i narcisa koji su gotovo sjajili ispod stabala, mogli smo naslutiti Franjinu radost. Svi smo se raspršili po svetištu kako bismo se mogli posvetiti svojim molitvama.

Nakon kratkog razgledavanja sudjelovali smo na molitvi devetog časa, a potom i dirljivoj stoljećima poznatoj procesiji s relikvijama sv. Franje, koju fratri mole svaki dan. Tako smo uz molitvu i pjesmu hodali za njima, putem od bazilike do kapele stigmi i natrag. Mnoštvo ljudi je sudjelovalo u procesiji, mirno i svečano pjevajući psalme, čitajući životopis sv. Franje i pjevajući njegovu Pohvalu Bogu – molitvu koju je napisao nakon što je primio stigme. U tom estetsko duhovnom molitvenom trenutku, vjeroučitelji su mogli osjetiti Franjin duh predanja Bogu, vjere u njega, radost i cjelokupnost pripadanja Bogu i prikazivanja svih stvorenja njemu. Molili su za sebe, svoje najbliže, za druge vjeroučitelje, za vjeroučenike, profesore i za mnoge druge koji su nam se preporučili u molitve na ovom svetom mjestu.

Potom je u kapelici sv. Lovre fra Domagoj predvodio euharistijsko slavlje za sve vjeroučitelje i njihove nakane, te je održao propovijed o istini i laži, novom životu u Kristu koji uključuje istinu, a izbjegava i isključuje laž. Nakon mise, obišli su kapelicu Gospe od Anđela, pogledali reljefe, estetski doživjeli prostor i uputili se prema autobusu.

Drugi dan hodočašća vjeroučitelji će provesti u Asizu.