Budi dio naše mreže
Izbornik

ZAPOĐELO PROLJETNO ZASJEDANJE HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE

Zagreb (IKA )

Zagreb, 7. 6. 1995. (IKA) - Hrvatski biskupi okupljeni oko zagreba~kog nadbiskupa, kardinala Franje Kuhariđa, predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, zazivom Duha Svetoga zapo~eli su u utorak, 6. lipnja, plenarno zasjedanje HBK, u Nadbiskupskom dv

Zagreb, 7. 6. 1995. (IKA) – Hrvatski biskupi okupljeni oko zagreba~kog nadbiskupa, kardinala Franje Kuhariđa, predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, zazivom Duha Svetoga zapo~eli su u utorak, 6. lipnja, plenarno zasjedanje HBK, u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu. Na zasjedanju sudjeluju svi hrvatski biskupi, osim zadarskog nadbiskupa Marijana Oblaka, koji se danas popodne vrađa iz pastoralnog pohoda Kanadi. Uz ~lanove Hrvatske biskupske konferencije, nazo~ni su i apostolski nuncij Giulio Einaudi, u ime Biskupske konferencije BiH mostarski biskup Ratko Periđ, a o~ekuje se i dolazak sarajevskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljiđa. Zasjedanju je nazo~an i suboti~ki biskup Janoč Penzeč. Kardinal Kuhariđ izrazio je žaljenje zbog nemoguđnosti sudjelovanja banjolu~kog biskupa dr. Franje Komarice, rekavči da se on “uvijek radovao načim susretima da iz svoje tjeskobe i tjeskobe svoje biskupije bude s nama, ali njegova situacija je takva da se on zapravo nalazi u kuđnom pritvoru”. U pismu koje je biskup Komarica uputio kardinalima Kuhariđu i Puljiđu opisana je patnja hrvatskog življa na banjolu~kome podru~ju, no i duboka vjera i nada u Božju providnost. Banjolu~ki biskup se u tom pismu zahvalio svim biskupima: “Hvala vam za tople bratske rije~i koje ste mi uputili, a koje me dodatno zadužiče da i dalje ostanem neumoran u propovijedanju Kristovog evanšelja, istine, pravde, ljubavi, milosrša i pračtanja”. Biskup Komarica je nadalje izvijestio kardinale o razgovoru s episkopom Atanazijem Jeftiđem, zatim s predstavnicima civilnih vlasti u Banja Luci, kao i o pismima koje je, 24. i 27. svibnja, uputio Radovanu Karadžiđu.
Nakon pozdravnih govora biskupi su pristupili razmatranju to~aka zasjedanja.
Na zavrčetku prvoga dana plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije biskupi su u zagreba~koj prvostolnici slavili zajedni~ku euharistiju. Misno slavlje predvodio je zagreba~ki nadbiskup kardinal Franjo Kuhariđ, uz sudjelovanje apostolskog nuncija Giulia Einaudia i svih hrvatskih biskupa, a propovijedao je hvarski biskup Slobodan ćtambuk.
Osvrđuđi se na misna ~itanja biskup je istaknuo potrebu prenočenja svjedo~anstava buduđim pokoljenjima. Navodeđi primjer iz vremena svoga župnikovanja, hvarski je biskup postavio pitanje cijeloj naciji i cijeloj Crkvi: “A imate li joč nečto? A imate li joč strpljenja? A imate li joč dobrote? A imate li joč finođe? A imate li joč pravi~nosti? Majko imač li joč strpljenja sa svojom djecom s generacijom koja stasa u ovom crnom vremenu? O~e imač li hrabrosti biti otac krčđanin?” Biskup Slobodan ćtambuk postavio je pitanja i sveđenicima, kao i svima onima koji su na bilo koji na~in pozvani svjedo~iti za Evanšelje, imaju li hrabrosti i snage izvrčiti svoje poslanje.