Budi dio naše mreže
Izbornik

ZAUZIMANJE ZA MIR, EKUMENSKU SURADNJU I NOVU EUROPU - SRŽ PORUKE BISKUPA CCEE-A OKUPLJENIH NA ZASJEDANJU U JASNOJ GORI

Čenstohova (Jasna Gora)

Čenstohova (Jasna Gora), 6. 10. 1997. (IKA) - Vijeće europskih biskupskih konferencija (CCEE) održalo je, od 2. do 5. listopada svoje redovito godišnje sveopće zasjedanje u samostanu Jasna Gora, svjetski poznatoga poljskog marijanskog svetišta Čenstohov

Čenstohova (Jasna Gora), 6. 10. 1997. (IKA) – Vijeće europskih biskupskih konferencija (CCEE) održalo je, od 2. do 5. listopada svoje redovito godišnje sveopće zasjedanje u samostanu Jasna Gora, svjetski poznatoga poljskog marijanskog svetišta Čenstohova. Sudionici zasjedanja tamo su se okupili na poziv poljskog primasa, kardinala Josefa Glempa.
Zasjedanje se održavalo pod predsjedanjem predsjedništva CCEE, predsjednika praškog nadbiskupa kardinala Miroslava Vlka, kao i dvojice potpredsjednika nadbiskupa Istv(na Sereg(lyja iz Egera (Mađarska) i biskupa Karla Lehmanna iz Mainza (Njemačka). Vijeće broji 34 člana: 31 su predsjednici europskih biskupskih konferencija, a po jedan biskup je iz Rusije, Bjelorusije i Luksemburga. Te zemlje nemaju, naime, svojih vlastitih biskupskih konferencija.
Prema priopćenju za tisak, koje je potpisao glasnogovornik Vijeća CCEE-a, dr. Helmut Steindl, na zasjedanju se iscrpno raspravljalo o ekumenskim pitanjima. Tako je pozitivnim ocijenjeno nedavno Drugo europsko ekumensko zborovanje u Grazu, održano od 23. do 29. lipnja. Prema ocjeni biskupa Graz je bio “veliko slavlje susreta, koje je ujedinilo brojne ljude iz svih dijelova Europe, s njihovim različitim religijskim, crkvenim i kulturalnim tradicijama, u zajedničkoj molitvi i uzajamnom upoznavanju.” Stoga je Vijeće CCEE-a zahvalilo svim priređivačima i ostvariteljima toga zborovanja, te izrazilo nadu da će ono dovesti do jačanja ekumenske suradnje u pojedinim zemljama i “malim koracima nastaviti put k pomirenju”. Na posebni način Vijeće smatra nužnim posvetiti izrazito puno pažnje zajedništvu i dijalogu muškaraca i žena u Crkvi i budućnosti u mjesnim Crkvama.
Vijeće CCEE-a nastojat će, nadalje, na putu prema godini 2000., pospješiti i pojačati suradnju s Vijećem europskih Crkava (KEK). Ono će izraziti želju KEK-u da se sastane zajedno s njegovim Središnjim vijećem. Pri tom će predložiti zajednički rad na nekoj vrsti “Magna Charta”-e ekumenske suradnje u Europi.
S posebnom se pozornošću razmatrala i priprema proslave godine 2000. od Kristova rođenja. Biskupi se u svojim konferencijama žele zauzeti posebice za to da smjena tisućljeća ne bude svedena tek na trgovačke aspekte, već da se postigne istinski cilj te proslave, tj. posvješćivanje duševno-duhovne dimenzije života. U Svetoj godini ljudima bi trebalo postati jasno da je svijet koji nije otvoren Bogu pod prijetnjom gubljenja i svoje ljudskosti. Zadaća je svih kršćana surađivati na izgradnji “civilizacije ljubavi”, na što je više puta pozvao i sam papa Ivan Pavao II.
Na sveopćem zasjedanju bilo je riječi i o različitim sukobima u Europi. Biskupi su s radošću i zadovoljstvom primili vijest da su se stranke koje sudjeluju u mirovnim procesima glede Sjeverne Irske dogovorile oko tijeka daljnjih pregovora. Predsjednik Irske biskupske konferencije, nadbiskup Sean Brady, govorio je o “povijesnom razvoju koji je iznova probudio velike nade u mirno rješenje sukoba”. No, prilike u Bosni i Hercegovini i dalje zabrinjavaju biskupe. To se posebice odnosi na temeljno ljudsko pravo o slobodnom povratku u domovinu i zavičaj. Oni su stoga pozvali odgovorne političare da učine sve što je u njihovoj moći glede potpunog izvršenja daytonskih sporazuma, “te prekinu još uvijek postojeće ljudske patnje.” Biskupi su upozorili i na opasnost sve veće diskriminacije manjinskih Crkava do kojih je došlo prihvaćanjem novoga vjerskog zakona u Rusiji.
Sveopće zasjedanje CCEE-a smatra važnim zajamčiti solidarnost alžirskoj Crkvi, pogođenoj “groznim terorom protiv već izranjenog pučanstva u toj zemlji”. Izaslanstvo CCEE-a stoga će se, u tijeku posjeta ad limina Sjevernoafričke biskupske konferencije, koji je predviđen od 23. do 26. listopada, nastojati sastati s njezinim predstavnicima kako bi dali zajedničku izjavu.
Na kraju zasjedanja 5. listopada, a u tijeku svečanoga euharistijskog slavlja u čenstohovskom svetištu, predsjednik CCEE-a, kardinal Miloslav Vlk, pozvao je okupljene vjernike – a među njima i velik broj mladih – da “prisutnost kršćanske vjere i Crkvi podignu iznova u javnu svijest”, te da se za nju “zauzmu odlučnije u strukturama i životu nove Europe”, stoji na kraju priopćenja za javnost, kojeg je 5. listopada u Jasnoj Gori potpisao dr. Helmut Steindl.