Budi dio naše mreže
Izbornik

Zavjetna misa vjernika Koraća

Koraće (IKA)

Vjernici Koraća, iako u znatno manjem broju zbog postojećih epidemioloških mjera, i ovoga su 15. u mjesecu srpnju došli iz susjednog Slavonskog Broda u svoju rodnu župu Uznesenja BDM u Koraću u Bosanskoj Posavini kako bi sudjelovali na zavjetnoj misi koju već treću godinu za redom slave u čast Koraćanske Gospe.

Pod geslom „Majko dobrog savjeta budi nam utjeha i nada“ misu je predvodio vlč. Mato Marijić, rodom iz Bosanske Posavine sada na službi župnika u Župi sv. Petra i Pavla u Kulini. Uz župnika derventskog dekana fra Ivana Marića suslavio je samostanski vikar na Plehanu fra Jozo Gogić.

Misa u Koraću

Kako se u Crkvi toga dana slavio blagdan sv. Bonaventure vlč. Mato u prigodnoj je homiliji, ocrtavajući život i djelo toga velikog sveca, povezao ga s Blaženom Djevicom Marijom. Istaknuvši kako je Bonaventura već u djetinjstvu pokazivao znakove svetosti, naglasio je kako je bio vesele naravi, nadaren, resile su ga krjeposti poniznost i poslušnost, život mu bi protkan molitvom i postom te mu je stoga Crkva i povjerila tolike odgovorne službe.

„Uza svoju veliku učenost Bonaventura je bio duboko ponizan, svojim dobrim primjerom svima je prednjačio, vjerno je slijedio  sv. Franju u siromaštvu, čistoći i poslušnosti. Nadasve je bio pobožan napose časteći Presveti oltarski sakrament i Blaženu Djevicu Mariju te je bio prvi koji je uveo pobožnost Anđeoskog pozdravljenja, kojim je anđeo Gabriel pozdravio Mariju. Naredio je da se tri puta na dan zvoni u svim franjevačkim crkvama, a taj lijepi pobožni čin preuzela je Katolička Crkva u cijelom svijetu. Zbog svojih velikih zasluga od pape Grgura X. imenovan je biskupom i kardinalom, a tu je čast prihvatio iz poslušnosti… Preminuo je u 53. godini života. Svetim ga je proglasio papa Siksto IV., a Siksto V. crkvenima naučiteljem. Bio je jedan od najučenijih u franjevačkom redu“, rekao je uz ostalo vlč. Mato. Vjernicima je poručio da im ovaj svetac i Gospa, kojoj se utječu, pomognu u promicanju i življenju njihove vjere koju su primili od svojih otaca djedova i baka.

Vlč. Mato Marijić

Znakovito je da je prva župa u kojoj je vlč. Mato bio na službi župnika u Njemačkoj bila upravo župa posvećena sv. Bonaventuri te otuda i njegova posebna ljubav prema ovom franjevačkom svecu. On je u Njemačkoj proveo 37 godina služeći u nekoliko župa, a od prije četiri godine kao umirovljeni svećenik župnik je u svojoj rodnoj župi u Kulini.

Kako je kao mladić često dolazio u Koraće prisjetio se kako je nekada tu bila kuća do kuće, kako se živjelo i veselilo. Iskazao je svoju tuga da je i ova župa kao i njegova rodna u Kulini opustošena, ali je pohvalio Koraćane što vole svoj kraj i što se mole Gospi za njegovu obnovu, dodavši kako je sve ovo što živimo plod molitava naših djedova i baka, te da smo isto dužni i mi činiti budućim generacijama. Susretu sa svojim župljanima i toga se puta obradovao župnik fra Ivan, iskazavši im svoju zahvalu. Na misi se posebno molilo i za prestanak širenja koronavirusa.