Budi dio naše mreže
Izbornik

Zavjetni dan u Bickom Selu

Bicko Selo (IKA/TU)

Na svetkovinu Rođenja Ivana Krstitelja, 24. lipnja 2022., u Bickom Selu u župi Garčin, vjernici su proslavili zavjetni dan svečanom procesijom od poklonca (kapelice) sv. Ivana Krstitelja do crkvice Presvetog Trojstva gdje je slavljena euharistija.

Misu je predslavio domaći župnik Tomislav Karavidović. Opisujući istaknute trenutke života sveca zaštitnika kapele, župnik je ukazao na činjenicu posvećenosti života Ivana Krstitelja najavi dolaska Spasitelja Isusa Krista. Sv. Ivan svjedoči svoju vjeru i životom i smrću na što su i vjernici pozvani po svome kršenju, rekao je župnik u propovijedi.

Biđani su se sv. Ivanu zavjetovali 1826. godine kada su poplavne vode rijeka Save i Biđa plavile okolna sela, pa tako i Bicko Selo. Prema usmenoj i pisanoj predaji vjernici su odlučili podići zavjetni poklonac sv. Ivanu Krstitelju da bi postao duhovni štit koji bi sprječavao proboj opasnih mutnih voda u domaće oranice.

Zapisi navode da nakon podizanja poklonca sv. Ivanu Krstitelju voda uistinu više nikada nije poplavila to područje. Zato se Biđani i dan danas spremaju u najljepša tradicijska ruha i svečanom procesijom, uz pjesmu i molitvu, pokazuju zahvalnost Bogu i sv. Ivanu Krstitelju.