Budi dio naše mreže
Izbornik

Zavjetno-zavičajni dan u Župi sv. Jurja u Vajskoj

Vajska (IKA)

U župi sv. Jurja u Vajskoj u Subotičkoj biskupiji u subotu, 2. srpnja svečanim misnim slavljem i kulturnim programom obilježen je spomendan Pohoda Blažene Djevice Marije (Srpna Gospa).

Misno slavlje u župnoj crkvi predslavio je Vinko Cvijin, župnik župe Uskrsnuća Isusova iz Subotice, u koncelebraciji  s domaćim župnikom Goranom Vilovim.

Prije pet godina vlč. Vinko, ondašnji vajštanski župnik, podržao je ideju Hrvatske kulturne udruge „Antun Sorgg“ iz Vajske da se župni zavjetni dan programski proširi na zavjetno-zavičajni dan kakav se od tada slavi svakog 2. srpnja.

U svojoj homiliji vlč. Vinko istaknuo je važnost i potrebu pohoda. „Kada čovjek sve izgubi i kada ostane bez ičega, jedino što mu je važno i što mu ostaje jest susret sa drugim čovjekom, susret s dragim prijateljem koji će ga utješiti i pružiti mu utjehu i prijateljsku ruku“, rekao je, između ostaloga, Cvijin.

Poslije misnoga slavlja, kojeg je glazbeno animirao župni zbor Imena Marijina iz Novoga Sada „Laudanti“, župni zbor iz Vajske i zbor „Santa Maria“ iz Bača, pod ravnanjem dirigenta i orguljaša Davida Bertrana, uslijedila je procesija oko crkve sa Gospinim kipom. Nakon mise uslijedio je kulturni program te domjenak za veliki broj gostiju i hodočasnika.

Župu sv. Jurja iz Vajske i župu sv. Ilije u susjednim Bođanima, mjestima koje se nalaze u Podunavlju, u jugozapadnoj Bačkoj, 1954. i 1956. pogodilo je strašno nevrijeme. Župljani su se zavjetovali Gospi da će 2. srpnja, na blagdan Pohoda Blažene Djevice Marije Elizabeti slaviti svoj zavjetni dan. Zavjetna misa za obje župe prikazuje se u Vajskoj.