Budi dio naše mreže
Izbornik

ZAVRćENA 2. KONVENCIJA HRVATSKOG SVJETSKOG KONGRESA

Zagreb (IKA )

Zagreb, 4. 7. 1994. (IKA) - U nedjelju, 3. srpnja, zavrčena je u Zagrebu 2. konvencija Hrvatskog svjetskog sabora. Sve~anu misu za sudionike Konvencije predvodio je u zagreba~koj katedrali dr. Adalbert Rebiđ. On se hrvatskom iseljeničtvu zahvalio za pom

Zagreb, 4. 7. 1994. (IKA) – U nedjelju, 3. srpnja, zavrčena je u Zagrebu 2. konvencija Hrvatskog svjetskog sabora. Sve~anu misu za sudionike Konvencije predvodio je u zagreba~koj katedrali dr. Adalbert Rebiđ. On se hrvatskom iseljeničtvu zahvalio za pomođ u ime svih prognanika i izbjeglica u Hrvatskoj, a u propovijedi je naglasio tečkođe ukazivanja na Kristovo mesijanstvo danas, bač kao i u Kristovo vrijeme, čto proizlazi iz nedostatka vjere i nerazumijevanja Kristovih znakova kojima nam pokazuje put do spasenja.
Prethodnog dana, tajnim glasovanjem, dosadačnji tajnik Kongresa dr. fra ćimun ćito Šoriđ izabran je za novog predsjednika.
Konvencija je u trodnevnom radu donijela niz važnih odluka. Aklamacijom su u ~lanstvo Kongresa primljeni Hrvati od Tivta do Subotice, uz obeđanje da Kongres neđe zaboraviti ni Hrvate iz Rumunjske, Mašarske i Slova~ke. Saboru republike Hrvatske uputit đe se zahtjev da Hrvati u iseljeničtvu mogu na odgovarajuđi na~in svojim mičljenjima i prijedlozima sudjelovati u radu Sabora. Istaknuta je važnost posebne pozornosti koju treba posvetiti iseljenim Hrvatima u Južnoj Americi, kao i ustrajnost Kongresa da ostane opđehrvatski, otvoren prema razli~itim stajaličtima i uvjerenjima, ali izvan “patronata” bilo koje politi~ke stranke. Sudionici Konvencije položili su vijence na Oltar hrvatske domovine na Medvedgradu, grobove dr. Ante Star~eviđa i Stjepana Radiđa, te na spomen-obilježje blajburčkim žrtvama na Mirogoju.