Budi dio naše mreže
Izbornik

Završen četvrti nastavni ciklus studija Teologije posvećenog života

Zagreb (IKA)

Nastavnim vikendom u petak i subotu 28. i 29. svibnja završen je četvrti nastavni ciklus studija Teologije posvećenog života (TPŽ).

Studij, čiji je inicijator i podupiratelj Hrvatska redovnička konferencija, a osnivač i organizator Hrvatska karmelska provincija sv. o. Josipa, oblik je cjeloživotnog obrazovanja namijenjen osobnoj izgradnji, posvećivanju i duhovnom usavršavanju polaznika. Kontinuirano se odvija već osmu godinu. Svaki nastavni ciklus sastoji se od ukupno 14 nastavnih vikenda koji se izvode tijekom dviju nastavnih godina, u svakoj godini po sedam vikenda. Tri su ciklusa održana u Zagrebu (1., 2. i 4.) a jedan u Splitu (3.). Studij polaznicima nudi 24 tematska predmeta opsega od 6 do 10 nastavnih sati, koje predaju ukupno 22 nastavnika.

Od osnutka studija do danas iskazivano je veliko zanimanje za upise na studij. U prvom ciklusu (2013.-2015.) bilo je upisano 48, u drugom (2015.-2017.) 39, u trećem (2017.-2019.) 67 i u četvrtom (2019.-2021.) 43 polaznika (33 polaznika cjelovitog i 10 polaznika djelomičnog nastavnog programa). Sveukupno je dakle, tijekom sva četiri ciklusa, na studij upisano 197 polaznika.

Premda su upravo završeni četvrti nastavni ciklus djelomično uvjetovale i pandemijske okolnosti, ipak je cjelovito zaokružen sav predviđeni nastavni program. Od ukupno sedam nastavnih vikenda u prvoj nastavnoj godini 2019.-2020., uživo, u prostorima Duhovnog centra sv. Ivana od Križa, u Remetama, prije izbijanja pandemije održana su četiri vikenda, dva su održana načinom nastave na daljinu (elektroničkom i online komunikacijom), a jedan je nastavni vikend iz te prve godine premješten i održan uživo tijekom druge nastavne godine, kada je to bilo moguće uskladiti s važećim epidemiološkim mjerama. U drugoj nastavnoj godini svih sedam nastavnih vikenda održano je uživo, uz poštivanje propisanih mjera, kao što su nošenje maski i propisani razmak. Polaznicima koji su rizičnijeg zdravstvenog stanja i životne dobi te stoga ipak nisu mogli svu nastavu pratiti uživo u predavaonici, nastavni materijali su dostavljeni elektroničkim putem.

U povodu uspješnog održavanja i završetka nastave dvogodišnjeg ciklusa TPŽ-a, u subotu 29. svibnja misu zahvalnicu predvodio je predstojnik studija o. prof. dr. sc. Jure Zečević, OCD. Uz homiliju na teme misnih čitanja, predvoditelj je u obraćanju na kraju mise zahvalio dragom Bogu, organizatorima, podupirateljima, remetskim karmelićanima – udomiteljima studija, tajnici s. Snježani Foršek, OCDS, predstavnicama studenata i osobito svim polaznicima studija, za dvije godine ne samo obrazovanja nego i dijeljenog zajedništva i duhovnog rasta. Poželio im je da sve što su pomoću ovog studija ugrađivali u svoj um i srce, posluži njihovom posvećenju i suobličenju Bogu, a time i njihovom vremenitom i vječnom dobru.

Predstavnica studenata s. Antonija Grubišić, u svoje ime i uime svih polaznika zahvalila je vodstvu studija, tajnici, predstojniku i ravnatelju za organiziranje četvrtog nastavnog ciklusa u zahtjevnim pandemijskim okolnostima te izrazila želju da karmelićani – uz postojeće ponude studija Teologije posvećenog života i Sustavnog studija duhovnosti – našoj Crkvi i društvu ponude i druge kvalitetne oblike duhovnog i molitvenog usavršavanja, koji bi mogli ponovno okupljati kako one koji su pohađali spomenute studije tako i druge polaznike koji bi bili zainteresirani za takve nove ponude.

Pred ovom generacijom polaznika studija Teologije posvećenog života, nakon završene nastave, ostaje još polaganje preostalih ispita i izrada završnih radova u suradnji s mentorima.