Budi dio naše mreže
Izbornik

Završen ciklus "Dubrovnik i Vatikan"

Dubrovnik (IKA )

Ciklus siječanjskih predavanja "Dubrovnik i Vatikan", što su ih organizirali biskupski ordinarijat i Međunarodno središte hrvatskih sveučilišta, zaključen je 27. siječnja izlaganjima dr. Josipa Lučića i dr. Ratka Perića, mostarskog biskupa.

Dubrovnik, 28. 1. 1994. (IKA) – Ciklus siječanjskih predavanja “Dubrovnik i Vatikan”, što su ih organizirali biskupski ordinarijat i Međunarodno središte hrvatskih sveučilišta, zaključen je 27. siječnja izlaganjima dr. Josipa Lučića i dr. Ratka Perića, mostarskog biskupa. Nekadašnji dugogodišnji rektor Hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu biskup dr. Ratko Perić izložio je razvoj i značenje vatikanske diplomacije, s posebnim prikazom uloge Vatikana u priznanju prava na samoodređenje hrvatskog naroda i njegove samostalne države, te priznanje Bosne i Hercegovine.
Prof. dr. Lučić govorio je o odnosima papa i Hrvata kroz stoljeća, s posebnim osvrtom na pripremljeni, ali neostvareni posjet pape Pija II. Dubrovniku god. 1464. u trenucima teških iskušenja zbog najezde Turaka, naglašavajući vjekovnu zauzetost Svete Stolice za katolički Dubrovnik.