Budi dio naše mreže
Izbornik

Završena akcija „72 sata bez kompromisa" u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA)

Misnim slavljem u crkvi Sv. Mihajla u Lapadu u Dubrovniku u nedjelju 20. listopada završen je ovogodišnji volonterski maraton „72 sata bez kompromisa" koji se održao po peti put u Dubrovniku.

Volonteri su se okupili u Lapadu da bi zahvalili Gospodinu na još jednoj izvršenoj akciji. Misno slavlje predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić uz koncelebraciju župnika u Lapadu don Roberta Ćibarića te župnog kapelana župe Boninovo don Tonćija Ante Prizmića.

U homiliji biskup se osvrnuo na to da nitko od vjernika ne smije biti sudac koji će druge osuđivati, a sebe uzvišavati, već da trebaju prepoznati potrebe drugoga. Puno više se dobiva kada dajemo, a ne kada tražimo da nam daju, a 72 sata bez kompromisa primjer je takvog davanja.

Dubrovački biskup do sada je svake godine sudjelovao kao volonter akcije 72 sata bez kompromisa te je izrazio svoju radost što su se mladi uključili u tako velikom broju i smatra da je to rezultat molitve, ne samo volontera, već cijele Crkve.

Nakon mise koordinator akcije Ivo Roko i pročelnica Vijeća za mlade Ana Marčinko uručili su biskupu i župniku dar koji su volonteri sami pripremili.

Dubrovnik je ove godine imao oko 250 volontera na 25 različitih akcija, a neke od njih su bile: pomoć svojim sugrađanima u čišćenju životnih prostorija te samo omogućavanje normalnih životnih uvjeta, posjet centru za rehabilitaciju „Josipovac” te bojenje životnih prostora, osposobljavanje prostorija Klasične gimnazije, osposobljavanje knjižnice, uređivanje zelenih površina te čišćenje odmarališta, pravljenje kolača te soka od metvice te mnoge druge akcije koje su volonteri vrijedno odrađivali kroz 72 sata. Svaka akcija bila je posebna i zasebna sama za sebe, volonteri su se trudili odraditi najbolje posao te odraditi što prije kako bi mogli nastaviti dalje. Osim što su bili vrijedni i beskompromisni međusobno su se upoznali te stvorili nova prijateljstva.

Završna akcija održala se u Domu za starije i nemoćne „Domus Christi” gdje su volonteri posjetili sugrađane treće životne dobi, donijeli im darove koje su sami kroz akciju pripremili za njih te su se kroz nedjeljno popodne družili s njima, razgovarali i dijelili životna iskustva.

Nakon završne mise svi volonteri su bili pozvani na zajedničko druženje uz roštilj u prostorijama župe sv. Mihajla. Ovakvo iskustvo dubrovačke volontere je potaknulo, kako kažu, da njihova 72 sata ne traju samo ova tri dana akcije već da traju kroz cijelu godinu te da će se truditi sudjelovati i djelovati kroz ostatak godine do iduće akcije.