Budi dio naše mreže
Izbornik

Završena probna iskapanja na području općine Brdovec

Zagreb (IKA)

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava II. svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i prikupljenih saznanja kroz međuresornu suradnju, od 20. do 31. siječnja provela je terensko istraživanje, odnosno probno iskapanje na lokaciji „Prudnice“ u općini Brdovec, objavljeno je na mrežnim stranicama Minstarstva.

Tijekom terenskog istraživanja pregledano je više od 2400 m² terena za koje su raspoloživa saznanja upućivala na sumnju u moguće postojanje grobišta. Na jednom dijelu, probnim iskapanjima pronađeni su posmrtni ostaci čime su potvrđena saznanja o postojanju grobnice žrtava II. svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. S obzirom na nepovoljne vremenske uvjete, ekshumacija posmrtnih ostataka nije obavljena već se u navedenom razdoblju pristupilo utvrđivanju dimenzija grobnice. Pronađena grobnica propisno je konzervirana i zatvorena do početka faze II, odnosno ekshumacije.

Slijedom tih rezultata, Uprava za zatočene i nestale okreće se pripremama za fazu II terenskog istraživanja, odnosno za ekshumaciju posmrtnih ostataka koja je planirana za naredno razdoblje čim se za to stvore povoljni meteorološki uvjeti o čemu ćemo kao i do sada na vrijeme obavijestiti javnost. 
Tijekom terenskog istraživanja, kroz razgovor s mještanima koji su nudili svoju pomoć, prikupljena su dodatna saznanja o grobištima na području općine Brdovec, a koja će biti od koristi kroz daljnju fazu rada.