Budi dio naše mreže
Izbornik

Završna konferencija projekta „Ne zaboravi”

Banja Luka (IKA)

Završna konferencija projekta Caritasa Mostar i Caritasa Banja Luka „Ne zaboravi - izgradnja struktura prilagođenih  osobama s demencijom u Bosni i Hercegovini“, koji je počeo 1. listopada 2018., održana je 8. listopada u prostorijama Socijalno-edukativnog centra Caritasa Banja Luka.

Projekt će završiti krajem ove godine a provodi se u suradnji s Caritasom Graz i Caritasom Linz uz financijsku potporu Austrijske Razvojne Agencije, Vlade Gornje Austrije i Caritasa Austrije. 

Na konferenciji je sudjelovalo 35 osoba, a nazočnima su se između ostalih obratili: veleposlanica Austrije u BiH dr. Ulrike Hartmann, potpredsjednik Skupštine grada Banja Luka ka dr. Saša Čudić,  ravnatelj Caritasa Banja Luka mons. Miljenko Aničić i ravnatelj Caritasa Mostar don Željko Majić, a gradonačelnik demenciji prijateljskog grada Čapljina dr. Smiljan Vidić skup je pozdravio video porukom. Uime predavača koji su predvodili obuke za njegovatelje govorio je dr. Mirko Dolić. O razlozima podrške projektu uime donatora su izlagale Sigried Spindelbeck uime Caritasa Linz te Anna Steiner, predstavnica Caritasa Graz. Partnere projekta u BiH su predstavili ravnateljica staračkog doma Ravno Anita Previšić Bukvić, ravnatelj staračkog doma Tomislavgrad Ante Sladoja, a Tomislav Brtan govorio je uime Doma zdravlja Jajce.

Koordinatori projekta „Ne zaboravi“ Žaklina Garić i Ante Bender predstavili su rezultate trogodišnjeg projekta u kojem je 91 osoba s demencijom primila stručnu njegu i skrb prilagođenu njihovim potrebama u Caritasovim domovima za starije osobe u Banjoj Luci i Čapljini. Izvršeno je opremanje i prilagođavanje prostora za osobe s demencijom u partnerskim ustanovama za ukupno 107 korisnika. Otvorena su tri dnevna centara za boravak osoba s demencijom u Banjoj Luci, Čapljini i Mostaru, čije su usluge do 30. rujna 2021. koristile 32 osobe. Psihosocijalna podrška i stručno savjetovanje članova obitelji provodilo se kroz tri savjetovališta u Banjoj Luci, Mostaru i Čapljini te kroz Mobilnu skrb. Usluge savjetovanja pružene su za 440 članova obitelji, susjeda i volontera.

Na konferenciji je zaključeno kako je projekt polučio izuzetno dobre rezultate, a predstavnici Caritasa zahvalili su donatorima te ih pozvali da i dalje podržavaju provedbu sličnih aktivnosti. S druge strane, od predstavnika svih razina vlasti na svim razinama u BiH očekuju da Caritasov rad i slične projekte ne podržavaju samo deklarativno, nego da se u svom svakodnevnom radu konkretno založe za osobe s demencijom te da Caritas prihvate kao relevantnog partnera s kojim će stvarati humanije uvjete za dostojanstveniji život svih osoba u stanju potrebe.