Budi dio naše mreže
Izbornik

Zaziv Duha Svetoga u Punitovcima

Punitovci (IKA/TU)

U punitovačkoj župnoj crkvi Sv. Ladislava kralja podnevnu misu sa zazivom Duha Svetoga povodom početka školske i katehetske godine predvodio je u nedjelju 27. rujna punitovački župnik dr. Đurica Pardon.

Na slavlju su se okupili učenici prvih razreda OŠ „Josip Kozarac“ iz Josipovca Punitovačkog te područnih škola Punitovaca i Jurjevca Punitovačkog. Poštujući mjere predostrožnosti i zaštite od koronavirusa slavlju je nazočio manji broj osnovnoškolaca i župljana.

„Radujem se što su na ovom slavlju zajedno roditelji i učenici prvoškolci koji su na pragu novog života, života u kojemu posebno učitelji i roditelji riječima i djelom trebaju pokazati ispravnost življenja. Isus nas poziva da u svojim postupcima prije donošenja odluka promislimo prije nego što djelujemo. Gospodin nas poziva da znanje i Božju riječ prenosimo jedni na druge, stariji na mlađe i da naša djeca, učenici životom hode u znanju i vjeri koje smo i mi stjecali u školskim klupama“, istaknuo je župnik na početku misnog slavlja.

„U prispodobi današnjeg evanđelja o ocu i dva sina koji su se različito odnosili prema očevoj molbi za posao, poručuje nam se da prije svake odluke, obećanja ili rada promislimo, da nam jezik ne bude brži od pameti, da riječ ne bude brža od djela. Često smo skloni nešto obećati, a ne napraviti, a često nakon što i nismo obećali promišljanjem i ispravnom odlukom učinimo dobro djelo. Uz nas su naši najmlađi, naši učenici koje svojim ispravnim odlukama, svojim promišljanjima, postupcima i djelima vodimo kroz znanje, vjeru i život.

U istoj prispodobi o pravednosti Isus nam poručuje da nam ne smije biti svejedno kako se ponašamo, da pazimo što govorimo i činimo. Naši prvoškolci od nas trebaju naučiti ono što je vrijedno, naučiti da obećanje treba izvršiti jer djeca pamte naša obećanja. Trebamo im riječima tumačiti, učiti ih vrijednostima i djelima pokazati. Obećanje dano kod krštenja neka sve roditelje u zajedništvu s učiteljima vodi putovima odgoja, znanja, vjere, življenja u Gospodinu i činjenja dobrih djela, u sveukupnom odrastanju djece, učenika“, istaknuo je župnik Pardon u homiliji.

Ispred oltara ponaosob je blagoslovio svakog prvašića i njihove torbe te zazvao Božji blagoslov na sve učenike, roditelje i učitelje, poželjevši sretnu i blagoslovljenu novu školsku i katehetsku godinu riječima: „Neka naši učenici budu otvoreni uz znanje i za Božju riječ, neka je čuju, usvoje i prenose, neka čine dobra djela u slozi, ljubavi i međusobnom razumijevanju, na radost roditelja i obitelji, škole i župne nam zajednice“.