Budi dio naše mreže
Izbornik

Zbirka poezije Ive Čuvalo

Zagreb (IKA)

U sklopu 'Pasionske baštine' u ponedjeljak, 15. travnja u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu predstavljena je zbirka poezije Ive Čuvalo „Grliti nebo“.

Riječ je o drugoj zbirci ove autorice, koja poeziju objavljuje od četrnaeste godine. Prvom zbirkom „Rasanjane ptice“, zabljesnula je prije dvadesetpet godina, rekao je književni kritičar Đuro Vidmarović, ujedno autor predgovora.

Već prvom zbirkom ona je skrenula na sebe pažnju književne javnosti jer se u njoj autorca predstavila kao samosvojna književna osobnost. Tijekom tih godina autorica je ipak pisala, a pjesme su jednako zanimljive, uzbudljive i poticajne kao i one u prvoj knjizi. Vjerujem kako ovom zbirkom Iva Čuvalo obogaćuje suvremenu hrvatsku poeziju, poglavito onu kršćanskog nadahnuća, kazao je Vidmarović.

Također je naglasio da Iva Čuvalo pripada onim autorima koji sretno uravnotežuju kršćanske vrijednosti koje ih nadahnjuju s umjetničkom razinom u stihove pretočenog nadahnuća. A nadahnuće, prvi stih, pripada uvijek Bogu, kazao je.

Iva Čuvalo ovom se zbirkom svrstala među antologijske imena hrvatskog suvremenog pjesništva, kazao je prof. Vladimir Lončarević.

Poeziju u zbirci prate ilustracije Želimira Ivanovića te ona ima elemente pjesničko-likovne mape.

Zbirku je izdao Glas koncila.

Ključne riječi:
Iva Čuvalo