Budi dio naše mreže
Izbornik

Zenica: Počela velika devetnica u čast sv. Josipu

Zenica (IKA/KTA)

U župnoj crkvi Sv. Josipa u Zenici u srijedu, 19. siječnja generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Ivo Tomašević predvodio je svečano euharistijsko slavlje u prigodi otvaranja velike devetnice pod geslom „Idimo k Josipu“, u susret proslavi nebeskog zaštitnika te župe, izvijestila je KTA.

Na početku sve nazočne pozdravio je i riječi dobrodošlice izrekao župnik don Davor Topić izražavajući radost da imaju prigodu, po zagovoru moćnog zaštitnika Crkve, doći pred Boga, živjeti s Bogom i moliti se Bogu.

Na početku homilije prve srijede devetnice na temu „Izabranje“, mons. Tomašević je podsjetio da će sve homilije tijekom devetnice, pa tako i ova, biti utemeljene na mislima i poticajima sv. pape Ivana Pavla II. iz apostolske pobudnice „Otkupiteljev čuvar“ objavljene na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije godine 1989. prigodom stogodišnjice objavljivanja okružnog pisma pape Lava XIII. „Quamquam pluries“ posvećenog sv. Josipu. Pojasnio je da je spomenuta apostolska pobudnica poziv i poticaj tog svetog pape cijeloj Crkvi na štovanje sv. Josipa kojega je Bog izabrao i povjerio mu posebnu ulogu u povijesti spasenja. Dodao je da su svima potrebni dobri poticaji, a jedan od takvih poticaja je i spomenuta pobudnica posvećena sv. Josipu.

„Josipovu ulogu gledamo kroz cijelu povijest spasenja i to kao čuvara Otkupiteljeva. Povijest nije slučajnost. Bog vodi povijest i Božja moć se proteže kroz ljudsku povijest. I mi želimo gledati na svoj život kroz tu Božju povijest izabranja. Bog je izabrao sv. Josipa i povjerio mu posebnu ulogu u povijesti spasenja da bude čuvar Isusa Krista u vremenu njegove ljudske nemoći od trenutka utjelovljenja, rođenja i djetinjstva kao i čuvar Marijin te da pred zakonom bude otac Božjemu Sinu i muž prečiste Djevice Marije. Bog u svojoj svemoći i svakog čovjeka želi utkati u svoju povijest spasenja“, kazao je mons. Tomašević ističući da je sv. Josip bio spreman sve svoje životne planove podrediti Božjim planovima i poslušati Božji poziv upućen preko anđela da se ne boji „uzeti k sebi Mariju, ženu svoju“ te da je ono „što je u njoj začeto, doista od Duha Svetoga“.

Nakon što je govorio o veličini Božjeg izbora i činjenici da ih je Svemogući po svetom krštenju uzeo za svoju djecu i povjerio im poslanje u svojoj povijesti spasenja, mons. Tomašević pozvao je sve da, poput sv. Josipa, budu uvijek Bogu poslušni u ispunjenju od Boga povjerenog poslanja te da uvijek sve svoje planove podlažu planovima Božjim i uvijek budu Bogu poslušni. „Danas se puno govori o slobodi. Je li čovjek slobodan ako Boga sluša i zašto bi čovjek trebao slušati Boga? Je li dijete slobodno ako sluša svoje roditelje“, zapitao je mons. Tomašević. Napominjući da dijete sluša svoje roditelje zato što puno više znaju od njega i što brinu za njega te ponajviše zato što ga vole, mons. Tomašević istaknuo je da je istinski slobodan čovjeka samo onda kada Boga sluša i vrši njegovu svetu volju jer se u Bogu sve ostvaruje i usavršuje pa tako i čovjekova sloboda i jer Bog sve zna i sve vodi, a ponajviše zato što božanski ljubi čovjeka i želi „da se svi ljudi spase i dođu do spoznanja istine“ (1 Tim 2,4). „Bog toliko ljubi čovjeka da šalje svoga Sina koji se utjelovio i kojemu je sv. Josip bio čuvar“, kazao je mons. Tomašević potičući sve da po primjeru i zagovoru sv. Josipa, uvijek budu s Isusom i nikad se ne odvajaju od Njega i da Njemu, poput ovog velikog sveca, uvijek služe svim srcem i sa svim što jesu.

Nakon popričesne molitve mons. Tomašević je pred kipom sv. Josipa predmolio litanije u čast ovom svecu. Na misi je pjevao župni zbog pod ravnanjem s. Gabrijele Hrgić.