Budi dio naše mreže
Izbornik

Žitelji Sutivana proslavili svetkovinu Rođenja Ivana Krstitelja pred svečevom crkvom

Sutivan (IKA)

Na uočnicu svetkovine Rođenja Ivana Krstitelja, u utorak 23. lipnja, žitelji Sutivana na Braču okupili su se ispred svečeve crkve na predjelu Bunta kako bi proslavili svečev blagdan.

U predblagdanskom ozračju vjernici su se došli pomoliti sv. Ivanu kako bi ih očuvao u zdravlju i veselju, a posebno kako bi ga zamolili da u svijetu mine pandemija koronavirusa. Misu je predslavio mjesni župnik Jakša Rubinić koji je okupljene ohrabrio na njihovu životnom putu. Pjevanje je predvodio župni zbor.

Poslije euharistije pred svečevom crkvom upaljen je ivanjski krijes kojega je župnik blagoslovio, a zatim su okupljena djeca i oni najhrabriji tradicionalno preskakali vatru. Za preskakanja vatre ponavljaju se stihovi kao i nekad: „Od Ivana do Ivana, da me štrige ne moru, da me noge ne bolu.“

Crkva sv. Ivana sagrađena je 1476. godine na temeljima ranokršćanske bazilike iz 6. stoljeća. Crkva je obnovljena 2013. godine za obnašanja župničke službe don Benjamina Capkovića. Crkva je jedan od najvažnijih sakralnih spomenika u toj bračkoj župi.