Budi dio naše mreže
Izbornik

Zlatna misa fra Tomislava Pervana

Čitluk/Međugorje (IKA)

Fra Tomislav Pervan. član Hercegovačke franjevačke provincije Uzvišenja BDM, proslavio je 50. obljetnicu svećeništva, zlatnu misu, u rodnoj župi Krista Kralja u Čitluku u nedjelju 24. studenoga, a u Župi sv. Jakova apostola u Međugorje je 22. studenoga priređena je svečana Večer zahvale za zlatomisnika. Tom prigodom je predstavljena i monografija „Fra Tomislav Pervan zlatomisnik“, autora Mate Krajine.

Na početku programa kojeg je modelirala Sanja Pehar, urednica Radiopostaje Mir Međugorje, preko stotinu okupljenih gostiju pozdravio je međugorski župnik fra Marinko Šakota koji je posebno istaknuo fra Tomislavovu otvorenost novome, djelovanju Duha Svetoga. Potom su tri sudionika svečane akademije donijele kratak osvrt na život i djelovanje fra Tomislava Pervana: novinar Brane Vrbić, fra Gabrijel Mioč te Mate Krajina.

Sanja Pehar je pročitala i osvrt nazočnog dr. fra Ivana Dugandžića koji je posebno podcrtao: „Ističem fra Tomislavovu nadprosječnu intelektualnu nadarenost koju je ustrajno razvijao tijekom školovanja. Pri tome treba istaknuti i estetsku protežnicu njegova intelekta, što se očituje u njegovu naglašenom zanimanju za lijepu književnost, likovnu umjetnost i posebice klasičnu glazbu.“

Sam slavljenik je progovorio o nekim detaljima iz svog života i rada. Posebno je istaknuo koliko je za njega bio značajan susret s pokojnim prof. dr. vlč. Tomislavom Ivančićem u ljeto 1979. godine. Nazvao ga je svojim duhovnim ocem. „Taj susret je u meni napravio nutarnji preokret“, rekao je fra Tomislav Pervan.

Govorio je o važnosti sakramenata pomirenja i euharistije, molitve, o svojoj neraskidivoj povezanosti s Međugorjem gdje je djelovao kao župnik od 1982. do 1988. godine, o vremenu kad je bio provincijal. S posjetiteljima je podijelio i sjećanje na obiteljske uspomene i trenutke koji su obilježili njegov život. Tijekom Večeri zahvale je emitiran i dokumentarni film o životu i djelovanju fra Tomislava Pervana kojeg je urednički potpisao Mario Vasilj Totić, a u programu je nastupila i ženska klapa Mir iz Međugorja.

Župa Čitluk je 24. studenog proslavila svetkovinu Krista Kralja, a svečano misno slavlje u koncelebraciji deset svećenika je predvodio zlatomisnik fra Tomislav Pervan. Na kraju misnog slavlja čitlučki župnik fra Miro Šego je slavljeniku uime župe darovao sliku, a fra Tomislav je zahvalio svim okupljenim i svima koji su za njega molili. Misno slavlje su svojim pjevanjem uveličali čitlučki župni zbor i zbor s Humca. Nakon euharistijskog slavlja je priređen i svečani ručak i proslava, kako su mnogi primijetili.

Fra Tomislav je rođen 8. studenoga 1946. godine od roditelja Ivana i majke Zorke, u obitelji s desetero djece. Za svećenika je zaređen 21. studenog 1969. godine u austrijskom Schwazu, a dva dana poslije toga je u Švicarskoj, u Zürichu, proslavio je mladu misu. Godine 1976. završio je doktorsku radnju u Grazu. Bivši je vikar provincije (1990.-1994.) te provincijal Hercegovačke franjevačke provincije od 1994. do 2001. godine. Desetljećima surađuje s „Našim ognjištima“, „Glasnikom mira“, a od prosinca 2004. godine s „Katoličkim tjednikom“ te i u brojnim drugim medijima. Objavio je brojne knjige i znanstvene radove, a bavio se i prevođenjem. Od 2005. godine je urednik časopisa Hercegovina Franciscana.