Budi dio naše mreže
Izbornik

Zlatna misa preč. Gojislava Kovačića u svetištu Majke Božje Volavske

Volavje (IKA)

U četvrtak 5. kolovoza u Župi sv. Petra ap. u Petrovini, u svetištu Majke Božje Snježne u Volavju, proslavljen je titular svetišta i zlatna misa župnika i v. d. dekana Jastrebarskog dekanata preč. Gojislava Kovačića.

Preč. Kovačić predvodio je misno slavlje u koncelebraciji s tridesetoricom svećenika, među kojima je također bilo kolega-zlatomisnika. Misi je, uz župljane i hodočasnike Majci Božjoj Volavskoj, prisustvovala i rodbina zlatomisnika, ministranti, župljani u narodnim nošnjama, predstavnici dobrovoljnih vatrogasnih društava koja djeluju na području župe te predstavnici Grada Jastrebarskog na čelu s gradonačelnikom Zvonimirom Novoselom.

Propovijedao je župnik u Velom Brgudu, Velim Munama i Vodicama (Riječka nadbiskupija) Josip Blažotić, svećenik rodom iz župe Krašić te svećenik iz zlatomisnikove obitelji.

„Osim što danas slavimo Majku Božju Snježnu, slavimo i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, ali isto tako danas zahvaljujemo i Gospodinu na pedesetogodišnjem služenju Crkvi i narodu preč. Gojislava Kovačića“, rekao je propovjednik te nadalje istaknuo kako je u današnjem danu, kao i u čovjekovom životu sve trostruko – jer je i stvoren na sliku Gospodina koji je trojstven. Tako čovjek kroz duh, dušu i tijelo, zapravo održava svoj odnos prema Bogu, bližnjemu i sebi samome. „Živeći tako kroz svoj svećenički život svakodnevnim slavljem euharistije, molitvom časoslova, krunice, ali i drugih pobožnosti, naš zlatomisnik uspio je tijekom svoga života ostvariti se i kao čovjek i kao svećenik“, istaknuo je vlč. Blažotić koji je u nastavku homilije istaknuo kako je „zlatomisnik možda bio na glasu kao strog, ali bio je takav jer mu je kao svećeniku stalo do svake duše koja mu je bila povjerena tijekom svećeničkog života. Svećenik svojom službom otima dušu vragu te ju upućuje da bude ispunjena dobrim navikama i potiče ju da se onih loših mora riješiti što prije“.

Nastavljajući homiliju propovjednik se prisjetio svih branitelja te je vjernike pozvao da im budu zahvalni za svu žrtvu koju su podnijeli u obrani Domovine, „a kao uzor u obrani vjere i domovine sjaji nam primjer bl. Alojzija Stepinca.“

U trećem, ujedno i posljednjem dijelu homilije, vlč. Blažotić kao primjer je istaknuo Blaženu Djevicu Mariju kao onu koja se nije bojala utjeloviti Božju riječ i kao onu koja je iskazala svoje gostoprimstvo i uslužnost kada je Elizabeta bila u potrebi. „Upravo to gostoprimstvo i spremnost za pomoć vidljivi su i u životu našeg zlatomisnika  i drago mi je što sam u njemu pronašao prijatelja koji me pratio na putu prema svećeništvu“.

Propovjednik je homiliju zaključio osobnim svjedočanstvom o važnosti mise na životnom iskustvu smrti svoga oca te istaknuo kako zlatomisnik danas zajedno s Marijom s pravom može reći: „Veliča duša moja Gospodina i klikće duh u Bogu mome, Spasitelju“.

Prije završnog misnog blagoslova Miroslav Cvetić zlatomisniku i župniku uputio je riječi zahvale i čestitke na 35 godina služenja u župi Petrovina te su župniku i za tu prigodu uručeni prigodni darovi, bijela misnica i predan mu je papinski blagoslov. Na samom kraju preč. Kovačić zahvalio je svima koji su se odazvali na misno slavlje te onima koji su svojim znanjima i talentima pridonijeli da taj jubilej bude tako svečano proslavljen.

Pjevanje na misi predvodio je župni zbor praćen orguljama te trubačima iz DVD-a Petrovina.