Budi dio naše mreže
Izbornik

Zmijavci: Proslava 40 godina svećeništva fra Marinka Vukmana

Zmijavci (IKA)

Fra Marinko Vukman, član Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, proslavio je u nedjelju 28. srpnja svečanim misnim slavljem u crkvi Svih svetih u Zmijavcima 40 godina svećeništva.

U koncelebraciji  bili su propovjednik fra Božo Vuleta, mjesni župnik fra Frano Laco te fra Miljenko Odrljin, fra Frano Čugura i fra Domagoj Runje. Za tu prigodu slavljenik je pozvao sve sudionike hodočašća iz Zmijavaca na Široki Brijeg i u Sinj 1979., kada je kao mladomisnik obnašao službu župnog vikara župe Runović, kojoj su tada pripadali Zmijavci. Pjevanje na misi animirao je župni zbor pod ravnanjem s. Jasne Kasalo, objavljeno je na mrežnim stranicama splitskih franjevaca.

U  propovijedi fra Božo je rekao: „Bog zna kako je fra Marinko čuo poziv i kako se odazvao. No, svakako ga je ovih 40 godina bilo na sve strane. A sad je u dobi koja nekako korespondira s apsurdnim Božjim zahtjevom Abrahamu da žrtvuje svoga sina jedinca. Većina nas je, zajedno s fra Marinkom u dobi u kojoj se od nas sve manje očekuje da dajemo, a sve više da predajemo. A to je ono što je puno teže. Svatko od nas ima svoga ‘Izaka’, svoga ‘sina jedinca’. Naš ‘Izak’ može biti uspjeh ili ime koje smo stekli svojom karijerom. Tog ‘Izaka’ treba žrtvovati da Bog na to mjesto stavi ‘svoga Izaka’, tj. da shvatimo da ono što smo postigli jest Božji dar i da mi nismo režiseri, već samo protagonisti jedne od uloga u božansko-ljudskoj drami života. Otac svoje mjesto treba ustupiti sinu, majka kćeri, državni i crkveni službenik mlađem kolegi. I nije to tako razumljivo samo po sebi kako izgleda. Ali to znači biti blagoslov i blagoslivljati, kako je Bog rekao Abrahamu…”

Je li, fra Marinko, od tvoje prve svećeničke službe ovdje u Zmijavcima do ovoga dana osjećaj egzistencijalnog razmaka sat vremena ili 40 godina, svejedno je. Jesi li „vozio“ autocestom, ili vrludao stranputicama, nije važno! Važno je da si zadržao kurs prema obećanom. Ako ti na ovom stadiju Bog uputi poziv kao Abrahamu da se odrekneš svoje prošlosti i zatraži da mu žrtvuješ i svoju budućnost, želim ti – kao i sebi i svima ovdje okupljenima – da se, makar zbunjen, odazoveš njegovu pozivu. Budi blagoslov i nastavi blagoslivljati“, zaključio je fra Božo.

Na kraju misnog slavlja župnik fra Frano uime župe čestitao je fra Marinku njegov svećenički jubilej uz želju da još dugo godina kao svećenik djeluje u hrvatskom narodu. Nakon  mise slavlje se nastavilo svečanim ručkom.

Ključne riječi:
40. obljetnica vukman zmijavci