Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa Hrtkovci proslavila nebeskog zaštitnika sv. Klementa

Hrtkovci (IKA)

Svečanim euharistijskim slavljem koje je u četvrtak 23. studenoga predvodio župnik u Beški vlč. Aleksandar Kovačević proslavljen je crkveni god u Župi Svetog Klementa u Hrtkovcima.

U koncelebraciji su bili mons. Jozo Duspara, župnik u Zemunu, preč. Nikica Bošnjaković, župnik u Šidu i srijemsko-mitrovački dekan, preč. Zdravko Čabrajac, župnik u Golubincima i zemunski dekan, preč. Blaž Zmaić, župnik u Irigu, vlč. Duško Milekić, župnik u Novim Banovcima, preč. Tomislav Lasić, župnik u Laćarku i kancelar Srijemske biskupije i domaći župnik vlč. Ivica Živković.

„Dok danas slavimo blagdan sv. Klementa, ne možemo a u njemu ne prepoznati i dio sebe, dio svojih korijena, dio svoga identiteta, dio onih najfinijih niti kojima je satkana i naša osoba. Naši korijeni i naš identitet duboko su prožeti kršćanskom vjerom i katoličkom prisutnošću kako u ovome mjestu tako i u čitavom hrvatskom narodu. Pobožni i posve Bogu predani sveti Klement je žestoko i smjelo nastupao protiv krivovjerja svojega vremena. Današnji svijet je ispunjen mnogim ‘herezama’, mnogim krivim vjerovanjima i krivim izborima. Najveća hereza današnjice koja se kao pošast širi jest bezboštvo i neposluh prema Bogu, i silna želja da se čovjek ostvari bez Boga, ili uz pomoć svojih krivih božanstava kao što su položaj, profit, napredak, slava, hedonizam“, rekao je u propovijedi vlč. Kovačević.

„Braćo i sestre, danas nam je na ovom mjestu, ovdje u Hrtkovcima glasno zavapiti: Daleko od nas Bože svaka gluhoća i neposluh prema Tebi i tvome Sinu, našem Spasitelju. Zašto nam je to danas najpotrebnije?! Zato što smo svjesni da nije moguće biti čovjek bez Boga, da nije moguće u čovjeku i oko njega pobijediti zlo bez Boga, ako njega ne slušamo“, rekao je.

„Dragi vjernici, Isus ne traži od nas da izgubimo materijalni život, da bismo sačuvali vječni, nego da svojim životom svjedočimo da nismo usmjereni samo na sebe, već da se u ljubavi dajemo za druge. Samo potpuni dar samoga sebe iz ljubavi donosi plod i otvara nas pravom životu. To je poruka mučenika i svetaca, to je poruka i svetoga Klementa danas nama. Ima puno Isusovih sljedbenika i u današnjem svijetu. Oni su često puta tihi i nevidljivi. Ima mnogo dobra među nama, o tome se ne govori niti piše, ali oni nose ovaj svijet“, kazao je vlč. Kovačević.