Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa Josipdol proslavila suzaštitnika sv. Valentina

Josipdol (IKA)

Čuvar svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini i udbinski dekan Josip Šimatović predvodio je misu u četvrtak 14. veljače, na blagdan suzaštitnika župe Josipdol, sv. Valentina.

Koncelebrirali su uz domaćeg župnika Petra Šporčića, ogulinski dekan i župnik Zagorja i Modruša dr. Željko Blagus i svećenici Ogulinskog dekanata.

Vlč. Šimatović je na temelju ulomka iz evanđelja sv. Luke govorio je o važnosti preuzimanja i nošenja vlastitih križeva. Sebična ljudska razmišljanja često nisu u skladu s Isusovim žrtvovanjem, a Isusov je put potpunog darivanja. Svoj poslovični egoizam trebamo zamijeniti putem potpunog darivanja za bližnjega i braću. Svi posjedujemo svoje križeve u obliku besparice, bolesti te smo u napasti da odbacujemo svoje križeve od sebe, pa čak i bližnje radi starosti i bolesti, a i djeca postaju teret. Prestajemo biti u službi ljubavi i života već samo trenutnog užitka. Pitanje vjernosti ili nevjernosti postaje najvažnije pitanje našeg naroda, poručio je vlč. Šimatović. Koliko li je samo danas punih novčanika a praznih kuća i srdaca. Važno postaje koliko a ne kako nešto dobiti. Ako za nešto nisi spreman umrijeti, to će odumrijeti, zaključio je vlč. Šimatović.

Misu je animirao župni zbor pod vodstvom Ivanke Gašparović i uz orguljsku pratnju Marice Rendulić. Nakon mise vjernici su se zadržali u agapeu pred crkvom kojeg su upriličile domaćice Josipdola.

Ključne riječi:
Josip Šimatović sv. Valentin