Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa Solinskih mučenika proslavila blagdan Kraljice Mučenika

Zagreb (IKA)

U župi Solinskih mučenika u Ninčevićima i ove je godine misnim slavljima i svjetovnim događanjima upriličenima od 19. do 22. rujna obilježen blagdan Kraljice Mučenika i obljetnica posvete župne crkve.

Prvog dana trodnevnice misu te klanjanje i molitvu za obitelj predvodio je o. Petar Galić, a druga dva dana don Danko Kovačević. Drugi dan bio je posvećen molitvi za bolesnike, a treći blagoslovu djece uz zaziv Duha Svetoga za početak školske i vjeronaučne godine.

Središnja proslava upriličena 22. rujna započela je procesijom s kipom Blažene Djevice Marije, a svečanu misu predvodio je prof. don. Vedran Torić u koncelebraciji sa župnikom don Antom Matešanom.

Don Vedran Torić se na početku svoje propovijedi osvrnuo na značenje procesije, hoda za Marijinim kipom koji, istaknuo je, nije samo pučki čin već puno više od toga, on je poruka ljubavi prema Isusu, on usmjerava naše srce i usklađuje ga s Isusovim izborom i njegovim evanđeljem.

„Mi smo zapravo ono što smo u svom srcu. Puno puta se pretvaramo, glumimo i ranjavamo druge kako bi sakrili ono istinsko što je u nama. Koliko god se trudili skrivati od ljudi od Boga se ne možemo skriti“, poručio je među ostalim don Vedran Torić ističući kako je čovjek bez Boga, bez duhovnoga života, mrtav čovjek.

„Smisao našeg postojanja je biti u vječnom zajedništvu s Bogom, našom majkom Marijom, s našim svetima i svetim mučenicima. Kakav je to kršćanin koji s Bogom nema odnosa, koji se ne moli, ne ide na svetu misu, koji se obraća Bogu samo kad je u potrebi, koji zanemaruje svoju obitelj, koji ne živi u skladu s kršćanskim vrednotama. Upravo za takve je Bog postao čovjekom, da bi im se smilovao, da bi ih spasio“, istaknuo je don Torić pozivajući na kraju propovijedi na očuvanje svetosti kućnoga praga i obiteljskoga doma.

Okupljenima se obratio i župnik don Ante Matešan upućujući zahvalu svima koji su dali svoj doprinos u gradnji župni crkve kao i onima koji je potpomažu tijekom svih ovih godina.

Istog dana u poslijepodnevnim satima organiziran je prigodni kulturno-umjetnički program u sklopu kojeg su nastupile kulturne udruge s područja grada Solina.