Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa sv. Andrije na splitskom Sućidru proslavila zaštitnika

Split (IKA)

Župa sv. Andrije na splitskom Sućidru proslavila je svoga zaštitnika u utorak 30. studenoga središnjim misnim slavljem koje je predvodio dr. fra Domagoj Runje, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Uz prigodne pozdrave okupljenima, dr. Runje na početku propovijedi istaknuo je da je temeljna postavka kršćanskog poziva upravo poziv prve četvorice apostola, koji se dogodio na Genezaretskom jezeru, i njihov odaziv na isti. Istaknuo je da je Isus, na samome početku svog javnog djelovanja, okupio zajednicu, jer bez nje nema nasljedovanja Njegove Riječi. Da bismo postigli ono što nam je svima obećano, moramo biti dio zajednice i koristiti darovane talente koji će nas dovesti k obećanju. Upravo tako učinili su Petar i Andrija, iako su za sobom ostavili lađe, sa sobom su ponijeli znanje i vještine te su na taj način, od običnih ribara postali ribari ljudi, jer je Isus njihovo prethodno stečeno znanje i vještine prenamijenio za obraćenje naroda i navještenje Evanđelja. 

U nastavku propovijedi se upitao: „Što se dogodi u svakodnevnom životu kada bacamo mreže? Događa se to da te mreže ponekad puknu, primjerice neki odnos ili slično. I što onda? Treba ih zakrpati, zar ne? Zato Isus poziva i apostole koji te mreže krpaju“. Naglasio je da svatko  od nas ima svoju ulogu u Crkvi, a naše se različitosti međusobno nadopunjuju, baš kao što je svaki apostol imao svoj poziv u prvoj zajednici i čije su se različitosti nadopunjavale. To se može potkrijepiti kroz sva četiri Evanđelja, jer sva četiri govore o njihovim različitostima. Potom je predvoditelj slavlja istaknuo posebnost Isusova odnosa prema apostolima izdvajajući ih u odnosu prema mnoštvu koje je susretao tijekom svog djelovanja, a to se očituje u njihovom apostolskom poslanju i darovanim moćima koje su dobili po Duhu Svetom. Gledajući odnos između Andrije i Isusa, fra Domagoj ga opisuje od samoga početka kao jako zrelog, što se potvrđuje Andrijinim prepoznavanjem Isusa kao Mesije. Propovijed je zaključio riječima da smo svi mi, kroz Andrijin primjer, pozvani  nasljedovati i živjeti vjeru u Isusa Krista.

U koncelebraciji mise bili su župnik don Stipan Šurlin i đakon Ante Vrcić. Na završetku mise župnik Šurlin čestitao je blagdan sv. Andrije svim župljanima. Zahvalio je svećenicima koji su velikodušno prihvatili sudjelovanje u pripravi i slavlju nebeskog zaštitnika župe, te pozvao “da iskoristimo povlasticu, zagovor apostola i učenika Gospodinova, koju nam je Otac nebeski udijelio”.

Svečanom misnom slavlju prethodila je trodnevica koju su predvodili: don Ivo Bezina, don Franjo-Frankopan Velić i don Jure Lovrinčević. Na sam blagdan misna slavlja su još predvodili: župnik don Stipan Šurlin i don Slavko Volarević.