Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa sv. Mateja na splitskim Ravnim njivama proslavila svetkovinu svoga zaštitnika

Split (IKA/TU)

Župa sv. Mateja na splitskim Ravnim njivama svečano je u četvrtak 21. rujna 2023. proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika.

Središnja svečanost počela je procesijom s kipom svetog Mateja oko crkve i euharistijskim slavljem u ispunjenoj župnoj crkvi, koje je predvodio fra Domagoj Runje, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Suslavili su župnik don Radojko Vidović, pomoćnik u župi don Mladen Parlov i ostali svećenici.

Fra Domagoj je u propovijedi istaknuo da Evanđelja ne opisuju pozive svih apostola nego tek njih nekoliko među kojima je i Matej Evanđelist. Isus poziva Mateja jednostavnim riječima: „Idi za mnom“, na što se on odaziva te ga počinje slijediti.

Propovjednik je istaknuo da je Isus u Matejev život ušao jednog sasvim običnog dana dok je obavljao svoje svakodnevne dužnosti. U Bibliji postoje nebrojeni primjeri kada Bog zahvaća u život pojedinca tijekom njihovih svakodnevica. Jedan od takvih primjera i Blažena Djevica Marija kojoj je Bog također došao u jedan sasvim običan dan te ušao u njezin život. Bog ne poziva nasilno nego vrlo jednostavno – istaknuo je.

Matej je bio carinik, odnosno javni grješnik. No, unatoč tomu, Isus mu dolazi i s njime ostvaruje kontakt. Bog se ne ustručava ući u kontakt s grješnicima i pozvati ih za svoj stol. U protivnom nitko ne bi bio dostojan blagovati njegovo tijelo i biti u zajedništvu za euharistijskim stolom jer smo svi grješnici. Bog svakom čovjeku ponaosob upućuje poziv, a na nama je hoćemo li poput Mateja, ostaviti svoju svakodnevicu i poći za njim – zaključio je.

Na kraju slavlja, riječ zahvale svim župljanima uputio je župnik Vidović, čestitavši imendan svima koji ga slave i svetkovinu župnoga patrona. Pjevanje su predvodili župni mješoviti zbor i bend mladih. Župno slavlje nastavilo se prigodnim domjenkom i druženjem ispred crkve.