Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa sv. Mateja u Širokoj Kuli proslavila župnu svetkovinu

Široka Kula (IKA)

Župa sv. Mateja u Širokoj Kuli u srijedu 21. rujna svečano je proslavila svetkovinu svog župnog zaštitnika.

Svečanu misu predslavio je mladomisnik Mario Mršić koji je trenutno na službi na otoku Pašmanu, a ovog ljeta je slavio svoju prvu ili mladu misu. Suslavili su župnik preč. Luka Blažević, župnik u Korenici mons. Mile Čančar, biskupijski ekonom preč. Nikola Turkalj, sužupnik na Udbini vlč. Ante Luketić, župnik u Perušiću preč. Mile Šajfar, župnik u Bačincima vlč. Darko Rac i župnik u Biogradu na Moru don Nikola Tokić.

Predslavitelj don Mario u homiliji je govorio o sv. Mateju. Bio je carinik i bez sumnje ugledan i bogat čovjek. Kao carinik je morao znati čitati, pisati, a prije svega računati. Imao je višu naobrazbu od ostalih apostola. Jednog dana Isus ga je vidio u službi u Kafarnaumu i pozvao ga da krene za njim. Matej je sve ostavio i pošao za njim. Napustio je unosnu službu carinika. Zanimljivo je kako je kasnije blagajnik bio Juda, a ne Matej, da se ne bi u njemu probudile stare sklonosti. Njegovo ime znači „dar Božji“ te je napisao Evanđelje za židove u Palestini.

Prema primjeru sv. Mateja Bog od nas traži da u nama zaživi Kraljevstvo Božje. Također moramo imati predano srce i traži od nas da ne optužujemo druge poput carinika nego druge trebamo ohrabrivati kada padnu od grijeha te im pomoći da ustanu iz blata. Poput sv. Mateja moramo Bogu dopustiti da uđe u naš život i s povjerenjem poći za Isusom – poručio je propovjednik

Na kraju slavlja don Mario je podijelio mladomisnički blagoslov, a na izlazu iz crkve vjernici su mogli uzeti sličicu tj. uspomenu s mlade mise koja je bila 19. lipnja u Župi sv. Ivana Krstitelja u Biogradu na Moru.

Nakon mise vjernici su se zadržali ispred crkve uz čašicu rakije i kolače u međusobnom druženju i razgovor, koje su pripremili članovi HKUD-a Široke Kule, a također se zaplesalo i Ličko kolo.