Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa sv. Mihovil u Žminju proslavila župnu svetkovinu

Žminj (IKA)

Župa sv. Mihovila arkanđela u Žminju je u petak 29. rujna svečanom misom proslavila svog nebeskog zaštitnika sv. Mihovila arkanđela.

Toga dana Žminj ujedno slavi i Dan općine. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik u Starom Pazinu preč. Željko Zec, a koncelebrirali su svi svećenici rodom iz Žminja, kao i još nekolicina iz okolnih župa.

Uvodnu riječ dobrodošlice uputio je župnik vlč. Jordan Rovis. Pozdravio je suslavitelje, nazočne predstavnike Policijske postaje iz Rovinja, općinskog načelnika Željka Plavčića, ravnateljice škole i vrtića te prisutne vjernike.

Predvoditelj je u uvodnom obraćanju, zahvaljujući za primljene izraze dobrodošlice, istaknuo da je župnik Rovis ove godine zlatomisnik, a zlatni svećenički jubilej proslavit će 15. listopada u rodnom Pićnu te 19. studenog u Žminju.

U homiliji je preč. Zec podsjetio da je današnjem čovjeku govor o anđelima stran, no „mi smo vjernici, i svoj pogled usmjeravamo pogledu Crkve i njezinu nauku koji proizlazi iz nadahnutog Svetog pisma i crkvene predaje. Tako nas Crkva uči da je Bog prvo stvorio duhovne glasnike, a njihova uloga je posrednička jer povezuju Boga i čovjeka. Anđeli su kao prvijenci Božjeg djela upućeni da nas vode, štite, brane od svakoga zla i od opasnosti u svakodnevnom životu“, kazao je.

Podsjetio je i na značenje njihovih imena koji određuju službu: Mihael − Tko je kao Bog, Gabrijel − Bog je jak, Rafael − Bog liječi. Nadalje je naglasio da su anđeli često spominjani u Starom, ali i Novom zavjetu, a njih su susretali i mnogi starozavjetni likovi poput Zaharija, Tobija, Mojsije, te novozavjetni poput Petra i Pavla. Također je protumačio što Katekizam Katoličke Crkve naučava o anđelima.

Osvrćući se na naviješteno Evanđelje, propovjednik je posebno ukazao na riječi „Gledat ćete otvoreno nebo i anđele Božje gdje uzlaze i silaze nad Sina Čovječjega“, te pojasnio kako su anđeli duhovni stvorovi čije je središte Krist, koji jasno naglašava da su anđeli upućeni ljudima. „Kad govori o najslabijima kaže: što ste učinili jednome od moje najmanje braće, meni ste učinili. Pazite da ne prezrete nikoga od ovih najmanjih, jer kažem vam: anđeli njihovi na nebu uvijek gledaju lice Oca moga koji je na nebesima (usp. Mt 18,1-5.10)“, poručio je.

„Kad uz sav ovaj teološki izričaj sučelimo katoličku praksu, reći ćemo da smo svi mi od malih nogu naučili se utjecati svom anđelu čuvaru. To su nas kao male naučile naše mame i bake, zato je uz današnji blagdan prigodno potaknuti mlade majke da nauče djecu moliti molitvu anđelu čuvaru. Kako odrastamo, sve više vidimo kako život nije bezazlen, nego je opasnost zla stalno prisutna oko nas. Čovjeku je potrebna zaštita, jer borba se nastavlja. Čitavu ljudsku povijest može se prepoznavati pod vidom trajne borbe između dobra i zla. Konačno, da nije tako, bilo bi neshvatljivo da je Krist došao na ovaj svijet, da podnese žrtvu za nas, za spasenje od grijeha“, naglasio je preč. Zec.

Tumačeći prvo čitanje, propovjednik je pojasnio da, time što je Mihael izbacio Sotonu protivnika Božjeg s nebeskih visina, a Isus, Božji pomazanik sa žrtvom na zemlji njega pobijedio, on nije nestao, nego je tu.

„Sam Isus, učenike učeći molitvu Oče naš, rekao je izbavi nas od zloga. Možda bismo mogli reći da ne bi Crkva, Kristovo mistično tijelo, Njegova zaručnica na svom zemaljskom putu zaspala, dan joj je ‘trn u tijelu’, dakle borba je prisutna, ona se nastavlja. Osvrnimo se na naše vrijeme, na svoje živote, na svakodnevne događaje u svijetu kod nas i u nama. Ne može se reći da smo pesimisti i da gledamo samo crno, ako kažemo da nema u svijetu pravog mira ni među nama, nema povjerenja, uvažavanja, nema opraštanja ili teško je do njega doći, nema prihvaćanja drugoga koji je drugačiji, ali nema ni poštivanja autoriteta. Ne govorimo crno ako kažemo da je kriza morala, ako vidimo da se danas i naravni i Božji zakon zanemaruju, kao da je sve moguće“, rekao je preč. Zec.

Upozorio je okupljene vjernike da se trebaju pitati koliko ih je svijet prožet globalizmom i konzumerizmom, a oslobođen duhovnosti oteo od njih samih i kršćanske tradicije te ih vodi utjecaj medija. „Čini se kao da je sam čovjek postao središte svega: on sve sam prosuđuje, o svemu odlučuje“, rekao je podsjećajući da se na tu problematiku u knjizi „Što je kršćanstvo“ osvrnuo i papa Benedikt XVI.

„Slaveći danas svete arkanđele, valja nam se pitati: jesmo li vjerni Bogu poput Mihaela, držimo li se Božjih zapovijedi, je li nam Isus jedini učitelj, je li nam Crkva zajednica njegovih učenika domaća, gdje ja u njoj vidim svoje mjesto i životni hod prema vječnosti i svoju sigurnost? Da bi se to ostvarilo, treba aktivno raditi na sebi, mijenjati se, graditi bolje zajedništvo u obitelji, u župnoj zajednici, naći svoje mjesto u Crkvi. No, tog uspješnog puta neće biti bez spremnosti da koji put podnesemo i pogrdu, nepravdu, da možemo oprostiti, prihvatiti žrtvu, pomiriti se. Radeći na sebi, gradimo novi svijet, Kraljevstvo Božje“, kazao je propovjednik te homiliju zaključio mislima Lava Velikog: „Kršćanine, upoznaj svoje dostojanstvo.“

U obraćanju nakon popričesne molitve, župnik Rovis pozvao je okupljene da zajednički izmole Molitvu sv. Mihovilu. Zahvalio je svima koji su doprinijeli organizaciji slavlja. Čestitao je imendan svima koji nose ime svetih arkanđela, napomenuvši da ih na području župe ima pedesetak. Čestitao je nazočnim policajcima dan njihova zaštitnika.

Potom je istaknuo da je župa za tu prigodu dobila na dar novi kalež od Žminjca koji živi i radi u Italiji, Flavija Božca.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor pod ravnanjem Aleksandre Orbanić.