Budi dio naše mreže
Izbornik

Župe Lupoglav i Brckovljani hodočastile sv. Josipu u Karlovac

Karlovac (IKA)

Na blagdan sv. Mateja, apostola i evanđelista u srijedu 21. rujna župnik Lupoglava vlč. Filip Pavlović predvodio je misno slavlje u Hrvatskom nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

Redovitim Josipovim hodočasnicima koji srijedom hodočaste u Josipovo svetište u Karlovac pridružilo se više od sto hodočasnika iz Župe bl. Augustina Kažotića iz Lupoglava i svetog Brikcija iz Brckovljana. Vlč. Pavlović u homiliji je, tumačeći Isusov poziv cariniku Mateju, između ostalog rekao da smo svi pozvani unaprijed nikoga ne osuditi, već u svojem bližnjemu gledati čovjeka kojega Bog voli. Zamislite tu ljubav Božju prema svakome od nas. To je velika tajna, a ona se stoji u tome da Bogu u raju nije dovoljno imati samo anđele i arkanđele, već on u raju želi i čovjeka. Bog želi u raju u svojoj blizini čitavo čovječanstvo. Stoga je velika katastrofa da čovjek ne postane svet, rekao je vlč. Pavlović, te istaknuo da smo svi pozvani od Boga na različite načine.

U svakom od nas zasađeno je zrno vjere, da svojim odgovornim i zauzetim životom ovaj svijet činimo boljim, jer to više ne čini samo čovjek već to radi onaj čovjek koji je od Boga pozvan, Božje dijete, poput obraćenog carinika apostola i evanđelista Mateja. Stoga naš posao nije nešto obično, već naš posao posvećuje i mijenja lice zemlje, rekao je lupoglavski župnik.

Homiliju je završio svjedočanstvom koje je čuo prije petnaest dana u lupoglavskoj crkvi od žene koja se došla pomoliti. Posvjedočila mu je o snazi Josipova zagovora ostvarenog prije nekoliko dana. Naime, kćerka spomenute žene priprema se za dolazak na studij u Nizozemsku. Majka ne zna kako joj pronaći smještaj, odnosno stan gdje će kao studentica stanovati. U nemogućnosti pronalaska rješenja počela je moliti svetog Josipa za pomoć. Ujedno je nazivala različite prijatelje ne bi li joj oni pomogli. Nakon nekoliko dana, potrage, ali i intenzivne molitve svetom Josipu, nazvao ju je jedan svećenik koji se na moru susreo sa svojim starim prijateljima koje već dugo nije vidio, a baš su iz Nizozemske i to iz onog grada gdje će joj kćerka studirati. Još i više, njihov stan kojega iznajmljuju upravo se prazni onog datuma kada nova studentica treba početi studirati u Nizozemskoj. Taj je svećenik povezao svoje nizozemske prijatelje te zabrinutu majku i njezinu kći. Majka nizozemske studentice je uvjerena da je to sve uredio sveti Josip, zaključio je vlč. Pavlović.